Учениците пият, пушат и пробват дрога, сочат данни от Троян

Ученици пушатГоляма част от учениците пушат и пият редовно и са пробвали наркотици. Това показва проучване в троянски училища. В изследването са участвали 298 ученика от 9 до 11 клас, съобщават от общинската администрация, цитирани от БТА.

Според данните от проучването в 9-ти клас вече има оформена група от сериозно и редовно пушещи млади хора. 45% от учениците в Троян са палили цигари през последния месец. Половината от участвалите в изследването се признали, че могат лесно да си купят цигари.Пълните въздържатели от алкохол в тези възрастови групи пък са малцинство, показват още резултатите. Голям процент от учениците са доверили, че са употребявали алкохол през повече от 20 дни последния месец. Младежите са признали и че са се напивали 20 и повече пъти през живота си.

Употребилите алкохол през последния месец ученици от 9 клас в Троян са 78 на сто, показва още изследването.

Малко над 20% от учениците доверяват и че поне веднъж са опитали марихуана. За останалите наркотици процентът е по-нисък, но има устойчива група на редовно употребяващи такива вещества, обясниха още от администрацията.

Изследването констатира и притеснително високия процент на вербално насилие от ученици към учители, както и обратното.

Проучването е направено по искане на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Районно управление „Полиция“ в Троян. Анализът е изготвен от Българския институт по зависимостите.

Източник: http://www.dnes.bg/stranata/2014/11/11/uchenicite-piiat-pushat-i-probvat-droga-sochat-danni-ot-troian.244969

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.