За одобрените кандидати за преброители

За одобрените кандидати за преброителиЗасилен интерес и наплив от кандидати за преброители отчете Общинската преброителна комисия, чийто председател е секретарят на общината Бойко Пъдарски. Това съобщи Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Общината.  През едномесечния срок, в който са набирани кандидатите, са получени 315 заявления – със 120 повече от необходимия брой. Одобрените са 195, като преобладаващи са жените, се казва в съобщението на г-жа Генкова. Тя отбелязва и критериите, които са били взети предвид за подбора – възраст, образование, занятие. Ето и подробности около критериите.

Възраст.  Попълването на преброителните карти средно за 200-250 лица е необходимо да се извърши за сравнително кратък срок. При подбора е взета под внимание възрастта от гледна точка на ограниченията, които биха могли да доведат до затруднения в работата. Затова одобрените преброители са в активна възраст.
Образование. По време на самото преброяване на преброителите и контрольорите ще им се налага да отговарят на широк кръг от въпроси, задавани им от гражданите. Освен това трябва да се усвои голям обем информация по различни теми:  сгради, жилища, домакинства, семейства, етнодемографски  и икономически характеристики, миграция, лица с увреждания и др. Необходимо е преброителите и контрольорите да са отлично запознати с Инструкцията за попълване  на преброителните карти. Всички тези обстоятелства определят като минимум притежаването на средно образование от кандидатите за преброители.
Занятие/ професия. Попълването на преброителните карти и списъците „Образец ПНЖ“ изискват кандидатите да имат опит в ползването и попълването на документи. Затова, особено при подбора на контрольорите,  най-подходящи се оказват лицата със занятия от сферата на администрацията, лица с икономически и финансово-счетоводни занятия, чиято дейност е свързана с областта на социалното подпомагане, социалните дейности, образованието, здравеопазването и други подобни  сфери.  В същото време внимателно е преценявано привличането на лица с определени занятия, които предварително могат да предизвикат негативна  реакция сред преброяваните  граждани, защото хората са чувствителни към всяка намеса, например на данъчни служители и инспектори, полицаи, съдебни изпълнители,  при събирането на персонална информация.
На всички преброители и контрольори ще се проведе обучение от експерти на териториалното статистическо бюро.

2 thoughts on “За одобрените кандидати за преброители”

  1. Както се казва по нашенски:
    На връз човек и според зависи !
    На тоя принцип е цялата държава, ти за преброителите се чудиш 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.