Започват Климентовите дни в Троян

Започват Климентовите дни в ТроянТрадиционните Климентови дни, предшестващи патронния празник на най-младото училище в Троян – СОУ“Св.Климент Охридски“, стартират тази седмица. Първо по ред е определеното за четвъртък – 11 ноември, областно състезание по информатика и информационни технологии. Отделните групи ще започнат своето представяне в 13,30 и 15 ч.
В сряда, 17 ноември, е Общинското състезание по английски език.
Състезателите , разпределени в пет отделни възрастови групи за ученици от 8. до 12. клас, ще имат възможност да покажат какво знаят и могат по най-популярния чужд език в България. Форматът на състезанието включва четене с разбиране и езикът в употреба, а времетраенето е 90 минути, съобщава сайтът на организаторите. Също по 90 минути е времето, което ще имат участниците в състезанието по математика, което ще бъде в два дни – 18 и 19 ноември. Участниците от начален и среден курс ще решават комбинация от тест с 8 въпроса и 2 задачи, чиито решения трябва да запишат подробно.

Седмокласниците, за които тази година е решаваща, ако искат да попаднат в по-престижни паралелки,  ще имат редуциран вариант на изпита след седми клас. Тяхното време за работа е повече – 120 минути.

Класирането ще бъде индивидуално по брой точки, с награди за I, II и III място – по класове. Едно училище може да изпрати до 5 ученици от випуск, а за седмокласниците няма ограничение в бройката.
Учениците от горен курс ще имат по 3 задачи за 150 минути. Тук състезанието е отборно, като на всеки отбор се предоставя място, където състезателите работят колективно. Отборът представя по един вариант на решение на всяка от задачите. Класирането е отборно, по класове, с награда за победителите. Отборите за съответните класове се състоят от най-много от 3 състезатели.
Учениците от XII клас ще решават индивидуално задачи от тип матура, при тях също няма ограничения за участие.
На 22 ноември е състезанието по природни науки, както и крайният срок за предаване на съчиненията от общинското състезание по общуване на роден език. То е най-новият вид състезание, което правят в „Климента“, като всяка година пред пишещите млади троянци има интересно предизвикателство. Сега то е особено голямо – за съчинение в съавторство /две в едно/.
Може да участват дете и родител, брат и сестра, двама приятели, двойка гаджета, а определената  тема е „Книга с лица“.
Вторникът в училището е посветен на мултимедийни презентации по темата „Моят талантлив клас“. Кулминация на Климентовите дни по традиция е тържественият концерт на училището на 24 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.