Община Троян ще направи текущ ремонт на улични и тротоарни настилки на територията на общината

Община Троян ще направи текущ ремонт на улични и тротоарни настилки на територията на общината Община Троян чрез открит конкурс по Наредбата за възлагане на малка обществена поръчка набира оферти за извършване на текущ ремонт и поддръжка на улични и тротоарни настилки на територията на общината през 2011 година.  Поръчката включва възстановяване на асфалтова настилка - изрязване с фугорезач, оформяне очертанията на кръпката, отстраняване на изрязания асфалт, почистване и извозване на отпадъците, издухване на кръпката със сгъстен въздух, ръсене с битумна емулсия, полагане на гореща асфалтова смес, валиране, намазване с битум очертанията на кръпката.  Сред другите очаквани дейности са: изкърпване с асфалтова смес с БАГЕЛА, изграждане на тротоар с гореща асфалтова смес и армирана бетонова настилка.  Изпълнителят трябва да направи повдигане и сваляне на решетки и капаци при асфалтова настилка, полагане бордюри, изграждане на тротоарни настилки с бетонови плочи 30/30 и 40/40, както и изграждане на земни канавки, демонтаж бордюри.  Документация за участие може да се получи до 2 февруариОбщина Троян чрез открит конкурс по Наредбата за възлагане на малка обществена поръчка набира оферти за извършване на текущ ремонт и поддръжка на улични и тротоарни настилки на територията на общината през 2011 година.
Поръчката включва възстановяване на асфалтова настилка – изрязване с фугорезач, оформяне очертанията на кръпката, отстраняване на изрязания асфалт, почистване и извозване на отпадъците, издухване на кръпката със сгъстен въздух, ръсене с битумна емулсия, полагане на гореща асфалтова смес, валиране, намазване с битум очертанията на кръпката.
Сред другите очаквани дейности са: изкърпване с асфалтова смес с БАГЕЛА, изграждане на тротоар с гореща асфалтова смес и армирана бетонова настилка.
Изпълнителят трябва да направи повдигане и сваляне на решетки и капаци при асфалтова настилка, полагане бордюри, изграждане на тротоарни настилки с бетонови плочи 30/30 и 40/40, както и изграждане на земни канавки, демонтаж бордюри.

Документация за участие може да се получи до 2 февруари.

Източник: Банкеръ

7 thoughts on “Община Троян ще направи текущ ремонт на улични и тротоарни настилки на територията на общината”

 1. Да оставим настрана, че по-грозно нещо от асфалтиран тротоар няма. В зоната на тротоарите се намират ВиК и Ел мрежи, кабели на БТК, интернет и телевизионни кабели. Предвижда се върху тях да се излее армирана бетонова настилка,а отгоре – асфалтова настилка. Пълно безумие. Тротоарите, с досегашните тънки бетонови тротоарни плочи, също не е добро решение, поради наличието на мокри процеси и малката коравина и якост на плоските тротоарни плочи върху тънка пясъчна възглавница. Най-доброто решение е тротоари с разноцветни бетонни или каменни павета с дебелина 8-10 см, положени на сух монтаж върху уплътнена пясъчна възглавница. Паважа има многократно по-висока степен на мразоустойчивост за разлика от плоските бетонни плочи, които не издържат на многобройните цикли на замразяване и размразяване. Паважа е „вечен“, трудно деформируем и дори при ремонтни работи – безпроблемен и безотпадъчен!!!! демонтаж и монтаж.
  Има ли проблем БКС, която има и бетонов възел, да произвежда подобни павета?

 2. До Жител: Коригирам Ви- на тротоарите не се излива армирана бетонна настилка. Такава практика няма( и е глупост да полагаш и после да разкъртваш армирана настилка при ремонт на авариралите проводи в тротоара). Настилки паважни, включително и тротоарни има изградени и те се намират в архитектурни резервати, но за там за направа на нови или ремонт на стари е необходим проект съгласуван с НИПК. Асфалтирани тротоари не са най красивото нещо, но на този етап са най приемливото нещо когато нямаш пари. Кое е по добро-тротоар на земна основа(тревясъл и се разкаля при дъжд) или асфалтиран тротоар?Преди да се положи плътната асфалтова смес(в повечето случаи се полага биндер) се прави конструкция на тротоарното платно от несортиран трошен камък и минерал бетон минимум 15 см с наклон към уличното платно с цел отводняване основите на сградите.
  Предлаганото от Вас изграждане на тротоари от разноцветни бетонни или каменни павета с дебелина 8-10 см е изключително скъпо удоволствие което на този етап общината не може да си позволи(ако на квадрат с асфалтова смес ти излиза до 26лв, то за паваж излиза на квадрат от 80лв.и нагоре). Не ме разбирайте погрешно, че съм привърженик на асфалтираните тротоари, но на този етап при този финансов ресурс на общините това е неоправдано.
  По статията относно използването на рециклирана асфалтова смес с БАГЕЛА. Като технология –да, като практика-не. Доводи: Асфалтовата смес се добива на място в смесител тип „ багела”, от стар фрезовъчен материал с добавка на битум, в неясни пропорции ( температура, хомогенност, физико-механически свойства) и качество.Кво правят работниците-подгреят смесителя и на око нахвърлят фрезовачен материал, хвърлят 1-2 буци асфалт и…сместа е готова. Къде е техника на обекта-а.. отиде да другия обект(е отговора на работниците)?Кой ще контролира качеството на рециклираната смес?! Строителя да е толкова съвестен? Общината-да пратите човек да им виси на главата? Оттам и качеството на ремонта е никакво и моето убеждение е, че тази технология при тези условия е неподходяща за нас. Може да се ползва но при спазване на технологията което в БГ просто не може да се случи. А за тези които ще ми възразят-вземете ядки от смес приготвена и положена по тази технология, изпратете ги в лаборатория и ще получите отговора на възражението си.

 3. В информацията е написано – „…изграждане на тротоар с гореща асфалтова смес и армирана бетонова настилка.“
  Тази мантра с оправданието „няма пари“ я слушаме десетилетия наред. В това време подменихме стотици квадрати тротоарна площ с плоски бетонни плочи. Има паважи, които действат и в момента със 100 годишна експлоатация – кое е по-скъпото? Нещо повече – в България демонтирахме действащи паважни настилки и германците веднага изкупиха паважа. Сигурно защото си нямат бетон и са по-тъпи от нас.
  Имате ли данни каква би била себестойността на 1 кв.м. паваж, произведен от БКС? Има ли проблем всяка година да се залагат и изпълняват по 500 м.кв. тротоари с паваж?
  Как така няма пари, а общината прехвърля излишъци за следващата година в размер 2,5 – 3 млн. лв?
  Защо по европроектите се залагат тротоари с бет.плочи, а не с паваж?
  Кой и кога ще специализира БКС в ремонт и изграждане на пътища, тротоари, зелени площи, ВиК мрежи и т.н. свързано с благоустрояването на общината, както и производството на бетонни изделия за целта?
  Вместо парите за изграждане, ремонт и материали да остават в Троян – ние храним външни фирми и доставчици и на практика изнасяме капитал.
  Никаква организация, никаква мисъл, никакъв проект за бъдещето за община Троян.

 4. До жител: Ще се опитам да отговоря на поставените от Вас въпроси, както следва:1-Как така няма пари, а общината прехвърля излишъци за следващата година в размер 2,5 – 3 млн. лв?-на този въпрос може да отговори Кмета на общината или обшински съвет.
  2.Защо по европроектите се залагат тротоари с бет.плочи, а не с паваж?-това е от компетенцията на проектанта, като същия упражнява и авторски надзор на проекта.
  3.Кой и кога ще специализира БКС в ремонт и изграждане на пътища, тротоари, зелени площи, ВиК мрежи и т.н. свързано с благоустрояването на общината, както и производството на бетонни изделия за целта?-дружеството предполагам е общинско(значи общината), но няма гаранции че именно то ще изпълнява исканото(предложеното) от Вас.
  4.Вместо парите за изграждане, ремонт и материали да остават в Троян – ние храним външни фирми и доставчици и на практика изнасяме капитал.
  Никаква организация, никаква мисъл, никакъв проект за бъдещето за община Троян.-явно си нямате на понятие от ЗОП(Закон за обществените поръчки и НВМОП).
  Не е нужно БКС да изработва павета(защото трябва и пазар за тях да има, изисква се специализиран труд-каменоделци). В момента имам възможност да уредя(предоставя) безплатно 500 тона павета(втора употреба) на община Троян, безплатно(само товаренето и транспорта ще са за сметка на общината).

 5. Не сте обърнали внимание какво написах – става дума за разноцветни бетонни павета, които да се произвеждат в бетоновия възел на БКС по специална технология.
  По т.1 – нито кмета нито общинския съвет отговориха. Дори бяха казали и написали, че това било голям успех.
  По т.2 – кой подбира тези проектанти, кой прави заданията и защо няма общинска консултантска фирма, която би била най-добре запозната с проблемите на Троян?
  По т.3 – дружеството е общинско и ще изпълнява това, което определи принципала. Чрез общинските дружества една община прави повече местна политика, отколкото бизнес.
  по т. 4 – чували ли сте думичката протекционализъм? Наясно ли сте, че един град е обречен на гибел, ако многократно повече пари изнася, отколкото влизат в него? Още повече след затварянето на 3 от структороопределящите предприятия Елма, Машстрой и Хемус, а заместител няма и никой не си помръдна пръста да реагира своевременно? Наясно ли сте, че местните приходи в бюджжета на общината са паднали с 30% последните 3-4 години и тенденцията се запазва? Наясно ли сте, че една добре организирана, оборудвана и специализирана местна фирма по ЗОП няма как да бъде изместена от коя да е външна фирма, натоварена поне с много повече транспортни и рижийни разходи?
  Знаете ли по кой проект, какво ще представлява и какви цели ще достигне Троян след 2 години? След 5 години. След 10 години?
  Колкото до каменните павета – чудесно, предложете го на общината.

 6. Здравейте, относно стартиращото преброяване на жителите на Троян.За съжаление пак е в сила максимата „пременил се Илия -пак с ония“ . Какъв е бил „критерия за одобряване “ на кандидат преброителите и контролъорите ?! Ами -да , пак наши хора! Можеха да включат и кмета , та да е цялата общинска администрация.Ако е гарга – да е рошава.Не е за подминаване и факта ,че има сред одобрените и хора със добри доходи. Да ,но на тях трябва да се дава рамо , а на други в нужда не.

 7. Към И.Илиева-относно написаното от Вас, което е в унисон с коментираната тема“ Ремонт на улици и….“, та при Вас в пълна сила важи лафа: “ Объркал си Рейса Пич!!!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.