Игуменът на манастира осъден на глоба за дискриминация

Игуменът на манастира осъден на глоба за дискриминацияДнес централните медии съобщиха, че игуменът на Троянския манастир  Деволски епископ Теодосий е осъден по нашумялото дело за дискриминация, което заведе срещу него младеж инвалид преди 2 години. Дядо Теодосий ще трябва да плати глоба за това, че е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници“ и „прокълнати“, съобщава сайтът“Вести“.
За първи път висше духовно лице в България е осъдено за дискриминация, съобщава „Дарик“.
Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено вчера. Подалият жалба срещу игумена Петър Кичашки  призовал Светия Синод на Българската православна църква да освободи от поста игумена.
Кичашки казва още, че призовава за много здрав разум в редиците на Българската православна църква. Без да съм набожен, смея да твърдя, че ще бъде срам и позор за България като нация, ако човек, осъден за дискриминация, обиждал хора с увреждания, остане на поста си като игумен на Троянската света обител, казва Кичашки.
Той цитира също думите на игумена, че всички хора сме грешници, а хората с увреждания са повече грешни от другите хора.
Дядо Теодосий е заявил пред „Дарик“, че няма да обжалва наложената му от Комисията за защита от дискриминация глоба в размер на 250 лв. и ще я плати.
Той засега не смята да се оттегля сам от поста игумен на манастира, макар да казва, че вече е на възраст, 77 години, над 50 години от които е работил за църквата, и би си отпочинал.
Той не се смятал за виновен, защото инвалидите вдигали много шум с количките и се държали много лошо.

6 thoughts on “Игуменът на манастира осъден на глоба за дискриминация”

 1. На попа му се е разклатила килимявката. Кой ли ще е следващия шеф на манастира?

 2. От инцидента насам следя много внимателно какво се случва с Игумена.Сега се държи пак нагло,не отрича а непосредствено след скандала с инвалидите в интернет даде изявление,че такова нещо не се е случило!Действията му обаче пред журналистите отново доказват простотията на тъй наречения Дядо Игумен.Никога не съм крила,че имам дъщеря с увреждане,гордея се с нея и искам да кажа на човек,който пита има ли дете инвалид, да си стои ли детето в къщи ,когато той отиде да пали свещичка в манастир или църква-НЕ ГОСПОДИНЕ/ЖО,ВЗИМАЙТЕ ГО НА ВСЯКЪДЕ И ГО ПОКАЗВАЙТЕ,ГОРДЕЙТЕ СЕ С НЕГО,ЗАЩОТО ТО Е ВАШЕ ДЕТЕ И НАЙ-МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ Е ДА НАУЧИ ВСЕКИ КАК СЕ ЖИВЕЕ ДОСТОЙНО,КАКВО Е ИСТИНСКА НЕОПЕТНЕНА РАДОСТ,ЩАСТИЕ,КАКВО Е ЧЕСТ,КАКВО Е САМООТВЕРЖЕНОСТ!!!
  За съжаление игумена няма нито чувство за чест,нито за достойнство.Само едно жалко чувство за пресметливост и високомерие,неприсъщо за един истински божи човек!Един божи човек трябва да е пример за обществото и вместо да казва че в библията пише че инвалидите са наказани от Бог,нека се понапъне да покаже наистина Библията на какво учи.А то е само за ЛЮБОВ,дума непозната явно за него.Как да се сърдим тогава на бизнеса, като личност като него мисли така а те го следват?И как да се втълпи на обществото,че инвалидите са достойни да заемат своето място сред тях?Именно те са тези които ТРЯБВА да покажат,че инвалидите са достойни да покажат умения,да им подадат ръка и да им помогнат да се чувстват сред свои,да се чувстват пълноценни.Това няма как да стане сега,защото обществото не е узряло за подобни постъпки и е видно защо.Има хора които в името на добрата реклама взимат на работа хора с увреждания и след като видят че не е толкова лесно а се изисква внимание ги уволняват,под предлог-чист мързел!/Визирам РИКО СТИЛ/.Човек колкото и да иска не може да надмине себе си,но жалко е,че няма много от кой да се взима пример.Но все пак има и хора-един от тези е отец Иван,който е достатъчно доблестен и силен да се бори сам срещу държавата.Може би и тук трябва да има подобен на него,но за съжаление си имаме Игумена,който ни е за чудо и приказ.По мое мнение инвалидите в манастира не са се държали нагло и невъзпитано.Те си имат специфични начини за общуване,някои не чуват или не разбират използват се жестове ,говорене на висок глас и не на последно място слагам възбудата от екскурзията,радостното чувство че пътуват и има къде да отидат,да посетят една светиня,която за жалост се оказа твърде враждебна за тях.
  И аз апелирам към троянци да покажат неудовлетворение към неговата простъпка.Да покажем,че инвалидите са достойни за нашето уважение и прием.Колкото до подписката-такава имаше и аз бях една от първите които се подписаха.
  С уважение към Вас-Бианка Павлова

 3. Бианка, този въшлив поп не е личност, както сте написала по-горе. Той е проклет индивид.

 4. Нямам думи за да квалифицирам поведението на този самозабравил се служител на Бога. Няма и да се извини за действията си защото има дефицит на морал. Ако се върнем по-назад във времето- предния игумен (който почина), спомняте ли си той какви ги свърши. Разруши параклиса(където съм израсъл) където изнасят иконата през август(срещу изложбата) и построи нов-недовършен и грозен. Да знае някой има ли строително разрешение за това? Като го задължи Синода да възстанови параклиса в предишния му вид, нещо подобно да се е случило. Затвори със стена площада до манастира, където сега никой не спира и сега е грозно и нефункционално. За да стане още по-грозно построи стена от манастира до изложбата. Кому бе нужно това и законно построено ли е? Всички мълчат, общината също. Я идете да си купите свещ от манастира-къде са свещите по 20 стотинки? Няма защото производството на свещи носи пари, а алчността им сигурно няма граници. ? Колко струва когато почине близък да платиш да бият камбаната? Знаете ли? Спомняте ли си притчата където решили да измерят със злато колко тежи една човешка глава, но очите и били отворени?
  Това им е морала и ценностната система. Достойнство, любов, смирение, грижа за израстване на младите с ценностите на християнството? Нищо подобно. Единственото чувство което предизвикват у мен е погнуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.