Нов игумен от Нова година

Нов игумен от Нова годинаСветият синод взе решение за съдбата на игумена на Троянския манастир епископ Теодосий, който нашумя в медиите с това, че бе проявил дискриминация към инвалиди преди две години.  Дядо Теодосий е отстранен от поста игумен, като след Нова година друг управник ще трябва да поеме делата в третия по големина манастир у нас. Според писания в медиите и според жалба на потърпевшите, преди две години игуменът нарекъл група инвалиди „грешници“ и „прокълнати“ и ги изгонил от храма. По случая с дядо Теодосий се произнесе и Комисията за защита от дискриминация, която му наложи глоба от 250 лв. и го призна за виновен.
„Внимателно и подробно Светият синод изслуша това, което обясни епископ Теодосий, но поради насъбралите се подадени жалби и създаденото известно настроение против присъствието му в Троянския манастир, получихме неговата оставка“, заяви Русенският митрополит Неофит, говорител на Светия Синод.
В синода признават, че игуменството на Теодосий им е донесло доста неприятности и си припомнят с неудобство на моменти грубото му отношение към вярващите и журналистите.
„Той ще остане епископ, ще остане устроен“, уточни русенският митрополит Неофит.
Ще припомним, че Деволски епископ Теодосий пое манастира след смъртта на предишния игумен дядо Генадий. Той не позволи манастирските дела да бъдат занемарени, обратно – въведе точен ред по канона в службите и стегна дисциплината в братството. При неговото игуменство няколко младежи се замонашиха, дядо Теодосий ги подкрепяше в монашеския им път. Случваше се да ги мъмри и по време на служба, ако объркат нещо, затова миряните роптаеха. Той обаче зарови томахавката в отношенията с Община Троян, обтегнати силно при предшественика му, идваше дори в храма „Света Петка Параскева“. Прекалената строгост очевидно му изигра лоша шега. Що се отнася до случая с инвалидите – въпросът има и две страни, очевидци говорят, че инвалидите са вдигали прекалено шум и са проявявали неуважение в обителта. А че няма никаква дискриминация, като се има предвид отношението на игумена Теодосий към околните, е повече от ясно – той не дели хората на инвалиди и неинвалиди, когато има да ги мъмри за нещо. Във форумите срещу него има доста злостни анонимни нападки, очевидно от някой, на когото не е угодил. Да се надяваме, че Троянската света обител ще получи добър духовен водач.

One thought on “Нов игумен от Нова година”

  1. „Той ще остане епископ, ще остане устроен“, уточни русенският митрополит Неофит. Нищо ново под небето! Ще се назначи друг, щото този игумен „ поради преминаване на друга по-отговорна работа” няма да изпълнява заеманата длъжност….. Така навремето махаха (преместваха) неудобни партийни лидери, къде от политбюро, къде по места(градове). И тука е същото, щото са „ синджир марка”. Дано манастира да има късмет по тройното правило:” На двама калпазани, третият ще е свестен”.
    А дано, ама нада ли!-както казваше колега от форума. Материала който е останал(епископи) отдавна не е с разбирането и морала от този до 1990г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.