Един от най-значимите проекти на Община Троян е спечелен

Един от най-значимите проекти на Община Троян е спечеленВчера на пресконференция с троянските медии, кметът на общината Минко Акимов  обяви, че с писмо на зам.-министъра на  Регионалното развитие и благоустройството община Троян е уведомена, че във връзка с проектното предложение „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян“, подадено по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда“, след извършване на оценка на проектното предложение, Договарящият орган е взел Решение проектното предложение на Община Троян да бъде финансирано по ОП“Регионално развитие“ 2007-2013г.
Общата стойност на проекта е 4 721 691 лв., от които  безвъзмездна финансова помощ  4 485 421 лв. /95% от общо допустимите разходи по проекта/  и  съфинансиране от община Троян 236 269 лв. /5% от общо допустимите разходи по проекта/. Специалистите от общинската администрация стартират подготовката на тръжната документация, необходима за изпълнение на дейностите по проекта.
Цел на проектното предложение е превръщането на два от най-големите квартала в гр. Троян в атрактивно място за живот на всички представители на местната общност и осигуряване на благоприятна архитектурна среда, способсваща за интегрирането на  хората с увреждания.
С успешното изпълнение на заложените по проекта дейности чувствително ще се подобрят условията за живот в двата жилищни комплекса ж.к. „Лъгът“ и ж.к. „Младост“. Наред с това с цел преодоляване недостига на зелени площи и места за отдих, както и неравномерното им разпределение на територията на града, се предвижда оформянето на 3 нови детски площадки и зелени площи, което ще доведе до подобряване на екологичната обстановка в града и ще се оптимизират условията за почивка и прекарване на свободното време. С рехабилитацията на 7-те улици ще се обезпечи оптималната пропускливост на транспортните средства, ще се облекчи цялостният трафик в града и ще се гарантира безопасността на всички участници в движението по пътищата.
На въпроса защо точно тези два комплекса са избрани за реализация на проекта, кметът поясни, че  едно основно изискване е улици, които ще бъдат асфартирани по Европейски проекти  осем години след това да  не бъдат ремонтирани, разкопавани и т.н. Това означава, че тези улици трябва да имат изградена подземна инфраструктура и в тази връзка на това условие отговарят именно тези два комплекса.
По този начин с изпълнението на настоящия проект ще се отговори по категоричен начин на основната цел на Операция 1.4 „Подобряване на физическата среда и превенция на риска“
Маргарита Генкова – „Връзки с обществеността“

2 thoughts on “Един от най-значимите проекти на Община Троян е спечелен”

  1. ha da vidim! 6te se oserat iako! Akimov otkakto e na vlast, ni6to ne e napravil za grada, nikakvo razvitie, ama nikakvo! Mladite si zaminahme ve4e, mnogo malko mladi sa ostanali, t.4e da tarsi novi rabotni mesta, a ne da mi see cvetenca v gradinkite!

  2. Не било кола, ами мотор и не го е купил, ами го е блъснал.
    Така и с „проекта“ – Не бил спечелен, ами е подарен в последния момент и ще има „проект на книга“, ама пари няма да има. Инфо:

    Отлага се сключването на договори по схема BG161PO001/1.4-05/2009 “ Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда “

    Във връзка с подадени жалби към Върховния административен съд и Административния съд София – град срещу Решение № РД-02-14-832/17.05.2010 г . на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма “ Регионално развитие “ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема BG161PO001/1.4-05/2009 “ Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда “ сключването на договори по схемата се отлага до произнасяне от страна на съответния компетентен съд по искането , направено от административния орган , за допускане на предварително изпълнение на гореспоменатото решение .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.