Община Троян с потвърден кредитен рейтинг

Община Троян с потвърден кредитен рейтингТози месец, за трети път бе потвърден кредитният рейтинг на Община Троян от Агенция „Глобал Рейтинг“: местна валута дългосрочен рейтинг ВВВ+, краткосрочен  а-1; чуждестранна валута-дългосрочен ВВВ+, краткосрочен а-1. Перспектива СТАБИЛНА.
Докладът на агенцията  разглежда финансовото състояние на община Троян и се базира на данни за периода 2008 – 2009г. Като основни положителни фактори, повлияли върху рейтинга на  община Троян, са отбелязани:
Доброто изпълнение на бюджета – отчетът за 2009г. е 102 %, което е много добро ниво за българските общини;
Добри бюджетни показатели – положителен краен баланс, високи  стойности на наличности на парични средства;
Висока ликвидност.  Няма просрочени задължения;
Значителни приходи от донорски програми. За двете години община Троян е спечелила проекти на стойност  24 млн.лв. Една част от проектите са реализирани, други са в процес на реализация.Агенция „Глобал Рейтингс“ отчита за много важно умението да се  генерират алтернативни приходи в бюджета в период на ограничени бюджетни средства.
Висок потенциал за развитие като туристически  и културен център в  сърцето на Предбалкана, привлекателно място за обитаване, личностна изява, бизнес, туризъм и спорт. Наличие на резервати и добре организирани хотелски комплекси.
Този рейтинг дава оценка на кредитоспособността и надеждността на общината да обслужва задълженията си точно и навреме. Освен това актуализираният дългосрочен и краткосрочен рейтинг е важен инструмент  за измерването на  риска за българските и за чуждите инвеститори.
Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Общината

5 thoughts on “Община Троян с потвърден кредитен рейтинг”

 1. Може ли някои да каже по какви критерии се определя този реитинг,и как е възможно след като общината има неразплатени сметки за над 500 000лв да е с положителен баланс???

 2. Направо….“Пей сърце“
  Така се прави PR, нема шест-пет
  Вие да не искате да бъдат отчетени
  1. Масов фалит на предприятия
  2. Огромна и безпрецедентна безработица
  3. Трайно все по-ниска покупателна способност на населението
  4. Траен демографски срив
  5. Увеличаващо се изселване на младото и репродуктивно население
  6. Липсата на краткосрочни и дългосрочни икономическа, социална и политическа програми
  7. Липсата на антикризисна програма и практически мерки за овладяване на двойната криза
  8. Липсата на проекти за частния и неправителствения сектор от еврофондовете и други финансови донори
  9. Пълен провал на общината по проекти от еврофондовете и други финансови донори
  10. Липса на гражданско общество
  11. Липса на демократично управление и самоуправление
  12. Информационно затъмнение и липса на прозрачност
  13. Липса защита на малкия бизнес
  14. Липса на омбудсман
  15. Градоустройствен хаос и липса на визия за развитието на Троян и селата
  16. …. и т.н.
  Има само някаква комунистическа перестройка, в която бивши комунистически номенклатури от 20 години ни лъжат и се самозалъгват, че със старите к…ви ще правят нов бардак.
  Всъщност, прави са – бардака е налице….. и к..вите са същите.

 3. Кредитния рейтинг си е жив ташак !
  Агенциите които го определят са напълно независими и рядко дават трезва оценка.
  Перспектива – СТАБИЛНА.. ДА БЕ ДА … КАК НЕ ?!
  Къде видяхте перспектива в Троян във всяко едно отношение.
  Цялата перспектива бяга от града още на 18 години и остава „бракът“.
  Просто някой е бутнал на агенцията да направи добър рейтинг.

 4. Преди известно време ви написах драги “ НОВИНАРИ “ , че невиждам да сте критични към троянските управляващи и в частност към кмета на града, а ми отговорихте че не чета редовно новините. Хубаво, сега ги чета редовно, но продължавам да твърдя същото. Дори че не са новини, а че “ КОНСТАТИРАТЕ “ някакви събития . Например “ ЗА ВТОРА ГОДИНА ТРОЯН ДОМАКИН НА ШАМПИОНАТА ПО МОТОКРОС “ също и за рейтинга на общината и какво ще оправят пътищата в общината и безработицата ли , като имат висок рейтинг ?! И ред подобни. Ще продължавам да твърдя, че има “ ЦЕНЗУРА “ и че можи би сте зависими от някой. Само когато си зависим от някой не го критикуваш. Лошо господа, защото ако сте критични и постигнете нещо с критиките към управляващите ще помогнете на троянските граждани. Медийте са четвъртата власт и е хубаво да организирате гражданите и да сте в опозиция, за да вървят нещата.

 5. Уважаеми ХЪШ, категорично не сме зависими. Няма да обясняваме защо сме независими, не му е тук мястото. Ако ви е по-лесно да си обяснявате нещата по начина, по който сте направили – нямаме нищо против. защото независимостта ни и в това се състои. Поднасяме новината, умният читател сам си прави заключения. Има и възможност да си каже мнението. За кредитния рейтинг новината е от общината – написали сме и името на пиарката, ако сте стигнали до края.
  Ако имате коментар – напишете го по същество вие, изразете гражданска позиция. Най-лесното е друг да е кривият и друг да ни прави това, дето ни се ще. Но го напишете не анонимно, излезте с името си. Тогава тази страна и този град може би ще дръпнат поне мъничко напред. Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.