Растат приходите от отпадъци

Растат приходите от отпадъциОбщинската фирма „Комунални услуги“ в Троян е сключила договор с фирма „СИС“, която  изкупува пластмасови и стъклени отпадъци. Парите, получени от стъклото и пластмасата тази година, са пет пъти повече, отколкото през миналата, сочат досегашните изчисления. Причината за сключването на договора е, че макар и разделно, „Комунални услуги“ събира всички видове пластмаса (респ. стъкло) на едно място, което прави тези отпадъци непродаваеми. Същевременно фирма „СИС“ има структура за сортиране на отпадъците, което води до пълноценното им оползотворяване.
Освен това изкупените от „СИС“ отпадъци освобождават място на сметището, като така се удължава неговият срок на живот. От следващата година държавата няма да финансира изграждането на сметища. С това ще бъдат натоварени общините, които ще набавят парите, нужни за нови сметища, като увеличат таксата смет на гражданите.
В Троян апелират “ хората да разберат, че не трябва да хвърлят строителните отпадъци в гюмовете, защото така сметището ще се запълни по-бързо и ще се наложи да се вземат повече пари от гражданите, за да се изгради ново сметище“. Клетката на троянското сметище е за 7 години. Тъй като се пълни от две години, остават още пет и след това трябва да има нова клетка. От 2011 г. Общината трябва да събира пари и за нея.
„Една такава клетка струва между 5 и 10 милиона лева, което означава, че трябва да увеличим такса смет двойно“, уточни градоначалникът и допълни, че се търсят различни начини (разделно събиране на пластмаса и стъкло, възможно извозване на горимите отпадъци в Златна Панега и пр.) за удължаване на срока на клетката от 7 на 10-12 години.

2 thoughts on “Растат приходите от отпадъци”

 1. Правилно – разделно събиране на отпадъците му е майката.
  Ние гражданите изхвърляме разделно – после камионите идват и събират всчико на едно. А иначе апелират към нас да изхвърляме разделно…
  Иначе фактът за увеличените приходи е хубав, стига да се запази тенденцията и да не се вдига таксата смет 🙂

 2. Това е един кръговрат….
  Ние казваме, че не ги изхвърляме разделно, защото ги събират на едно;
  Те пък казват, че ги събират заедно, защото не са разделени в кофите…….
  Така можем да си прехвърляме топката до безкрай, или не чак толкова дълго…..?!
  Нека всеки да прави това, което се иска от него и тогава вече ще има право да държи сметка на останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.