Срещата със здравния министър буди надежда за отделенията

Срещата на троянското ръководство с министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова е била осъществена в МБАЛ – Троян, предаде Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Община Троян. Участвали кметът Акимов, Председателят на ОбС Ангел Балев, народните представители д-р Анатолий Йорданов и д-р Станка Лалева, зам.-областният управител Сашо Данков,  Директорът на РЦЗ – Ловеч д-р Цветолюба Генкова, управителят на общинската болница д-р Пенко Бамбов,  председателят на Комисията по здравеопазване в ОбС д-р Христо  Добрев. На по-късен етап с министъра се срещнали завеждащи отделения и лекари от болницата. На тази среща е бил поставен от наша страна въпросът за съдбата на двете отделения/АГ и ортопедично/, които според здравната карта на област Ловеч са застрашени от закриване, поискана е промяна на критериите, за да има повече логика и справедливост в реформите.
В самото начало проф. Борисова посочила част от многото проблеми на здравната ни система, натрупвани през годините, трудно преодолими безболезнено и за кратко време. Ето кои са те според министерството:
Голям процент от работещите лекари са в пенсионна възраст, като в някои общини те са около 50%. Преобладаващата част от  упражняващите професията  са  между 40-60-годишни,  което оформя една неблагоприятна перспектива за предстоящите години;
По някои от медицинските специалности има значителен дефицит от специалисти / например необходимите специалисти по анестезиология и интензивно лечение са около 1 700, реално те са едва 700/.
Недостатъчни и все по-намаляващи на брой са и професионалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, мед. фелдшери. Отчита се като грешка преустановяването на обучението по специалността „медицински фелдшер“.
В структурата и организацията на здравната помощ в България се наблюдават редица диспропорции, които се открояват много ясно, когато данните за нашата страна се сравняват с тези на останалите европейски държави, а именно:  лекарите в първичната медицинска помощ не са обединени в групови практики / с малки изключения/, което затруднява 24-часовия достъп на пациентите;  в болниците липсват легла за долекуване и продължително лечение, поради което цялото стационарно обслужване на пациентите се извършва в болници за активно лечение. Това оскъпява в значителна степен болничната медицинска помощ. В останалите европейски страни процесът на преструктуриране на болничните легла и създаването на такива за долекуване и продължително лечение е започнал още през 80-те години на миналия век; В немалко структури на болниците работят крайно недостатъчен брой лекари / още по-недостатъчни са специалистите/, и чрез осъществявания обем дейност не може да се поддържа необходимата квалификация.
Проф. Борисова изразила готовността си да започне необходимата промяна в здравната система, уверявайки присъстващите, че има пълната подкрепа на правителството и на ГЕРБ.
Според нея, за да се решат горните проблеми, трябват спешни мерки в няколко направления едновременно:
– Нормативна промяна на Наредбата за следдипломно обучение и оптимално планиране на потребностите от различните видове специалисти в здравеопазването;
– Да се въведе отново специалността „медицински фелдшер“;
– Преструктуриране на цялата здравна система:  групиране на общопрактикуващите лекари;  преобразуване на част от активните легла в легла за долекуване и продължително лечение и увеличаване броя на леглата за интензивно  лечение;  преструктуриране на звената / отделения и клиники/, в които няма достатъчно ресурси / човешки и материални/, и в които не се осъществява достатъчен обем дейност.
Министър Борисова апелирала да съдействат активно в изпълнението на набелязаните мерки, за да се гарантира по-качествено и по-ефективно здравно обслужване на населението от общината, в съответствие с ограничения публичен финансов ресурс за здравеопазване.
Логично троянските представители задали на високия гост най-многобройни въпроси, свързани с въведените критерии за определяне на нивото на компетентност за всяко отделение.  Проф. Борисова пояснила, че тези критерии са приети и включени в методичното указание за изработване на Областните здравни карти по предложение на Националните консултанти по съответните специалности. Тя уверила общинското ръководство и  представителите на болницата, че обсъжданията  продължават и е възможно преразглеждане на някои от критериите.
В тази връзка д-р Мишо Василев – началник на АГО в троянската болница, предложил при оценката на акушеро-гинекологичните отделения освен броя на ражданията да се въведат критерии за оценка и на извършваната гинекологична дейност, която е относително самостоятелна част  от дейността на тези отделения. Той възразил и срещу броя на ражданията / 300/, които са определени като  минимално изискване за съществуване на АГО, защото много по-важно е какъв е  обемът  дейност, отнесен към броя на лекарите в отделението – брой раждания и гинекологични операции на един лекар.
Професор Борисова обещала  отново да бъдат обсъдени   някои от критериите, като се съгласи с мнението на лекарите, че е необходим индивидуален подход при оценка на болниците предвид здравно-демографските и географски особености на отделните региони в страната.
На срещата станало ясно още,че с промяната на Закона за лечебните заведения, която предстои да бъде приета от Народното събрание,  се регламентира нов състав на  Областните комисии за изработване на здравните карти. Предвижда се те да бъдат председателствани от областните управители, като в състава им  ще  са  включени  двама кметове/ да се надяваме, че единият от тях ще бъде кметът на Троян/. Тези комисии  ще бъдат създадени със заповед на министъра на здравеопазването и ще осъществят последния етап – обсъждането и окончателното предложение за областните здравни карти пред Министерството на здравеопазването.
Кметът Акимов връчил на  министър  Борисова и на народните представители становището на Общинския съвет за изготвянето на Областната здравна карта, което бе единодушно прието от общинските съветници. Както вече информирахме, в него категорично се възразява и не се приема идеята за закриване на  двете отделения, отстоява се запазването им в структурата на МБАЛ-Троян.
Срещата на общинското ръководство и лекарите от МБАЛ-Троян с проф. д-р Анна-Мария Борисова  приключи с надеждата, че ще бъдат преоценени критериите за отделенията по акушерство и гинекология и ортопедия и травматология и ще се вземат предвид и други специфични особености на района на обслужване на Многопрофилната болница в град Троян, съобщава г-жа Генкова.

One thought on “Срещата със здравния министър буди надежда за отделенията”

  1. zasto sled kato imame deputat ot nashiya rayon i pri tova doktor nevze otnoshenie po tozi vapros v parlamenta. martva dusha az da sam dobre drugite da mrat. OTCHAIVASTO JALKO ZA IZBIRATELITE.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.