Плешиви, но с чувство за хумор

Плешиви, но с чувство за хуморХумористична изложба „Трите писти“ подготвят ловешкият скулптор Александър Иванов, карикатуристът от Берлин Ахим Пурвин и фотографът от София Георги Папакочев. Изложбата ще бъде открита в народно читалище „Наука“ в Троян от 17,30 часа на 21 май. Идеята е на Обществото на троянските чешити и шегаджии. „Защо трите писти? Ами, защото и тримата сме плешиви!“, обясни скулпторът Александър Иванов, който е и член на управителния орган на шегаджийското общество – Моабетчийският съвет.
Идеята се зародила миналата година на празника на Сливата и троянската сливова ракия. В него по потури взел активно участие берлинчанинът Ахим Пурвин. Харесан от троянци, той се врекъл да направи там изложба със своите хумористични творби. После поканил Жоро Папакочев, с когото и друг път е правил съвместни изложби, и Александър Иванов, с когото пък дели дългогодишно приятелство.
За себе си Ахим Пурвин казва, че е българин с /от/лична карта. Работил е като журналист и карикатурист в списанията „Спорт и техника“, „Ойленшпигел“, бил е председател на карикатуристите в Съюза на журналистите. Женен е за истинска българка /ловчалийка/ от почти 30 години. Има звания дипломиран културовед и „сержант“ от запаса. Има и няколко самостоятелни изложби и участие в международни прояви от Берлин през Габрово до Чикаго и назад.

Другият участник в изложбата е Жоро Папакочев, който през последните 25 години работи като „фотограф-коментатор“ в различни радиостанции и телевизии в чужбина и страната. Твърди, че образованието му – „икономика“ и „журналистика“, се оказали нерентабилни. Някогашен активист е на бирената партия.

Ловчалията Сашо Иванов е с габровски корен, женен за истинска учителка от Ловеч. Във визитката му пише – „Баща, майка, сестра, дядо и баба – кожари“. Работил е като учител, бояджия, инструктор и скулптор. Творчески изяви – дялал дървета из цяла Европа и е направил дузина изложби в България. Сашо е известен със своите дървопластики. На въпрос каква е идеята на съвместната изложба „Трите писти“ Александър Иванов отговори, че това е весела провокация на зрителите и посетителите. И издаде една от тайните – някои от дървопластиките при откриването ще издават музикални звуци.

„Трите писти“ на плешивите хумористи е част от хумористичния календар на Обществото на троянските чешити и шегаджии. Неотдавна младата организация откри банка за вицове във фоайето на троянското читалище. Банката представлява кафез за птици, в който всеки може да сложи някакъв виц. В края на всеки месец специално жури решава кои са най-добрите и ги публикува в местния печат. „Имаме идея да учредим награда за най-добър виц на годината и най-вероятната награда ще е шише сливова ракия“, каза Александър Иванов.

Шегаджиите от троянското общество, в което влизат и доста ловчалии, имат още планове и проекти, но не ги издават докато мине кризата и се сдобият с финанси

Източник: Дарик, Жанина Илиева

Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.