Тържествена вечер за 100 -годишнината на акад.Балевски

Тържествена вечер за 100 -годишнината на акад.БалевскиИзключителен учен, с чар на ерудиран, мъдър и остроумен събеседник, голям хуманист и родолюбец, вярващ в духовния заряд на български народ – така бе очертан образът на една от най-големите личности, произлезли от Троян – акад.Ангел Балевски, на вечерта за 100 години от рождението му. Тържеството бе в салона на Народно читалище „Наука“ и бе организирано от Музея на занаятите, Общината, БАН и Института по металознание в София. За да почетат паметта на видния учен бяха дошли от столицата зам.-председателят на Българската академия на науките чл.-кор.Атанас Атанасов и пом.-директорът на Института по металознание инж.Георги Кайтазов, които в слово изразиха своето преклонение, като подчертаха заслугите на акад.Балевски пред българската наука. Над 600 машини по света, 120 от които – в САЩ, работят с разработения от Балевски и Иван Димов метод за леене с противоналягане, каза Атанас Атанасов. Той заяви, че акад.Балевски е от онези наши учени, които са начертали най-високите постижения в българската наука; че по време на 20-годишното му ръководене на БАН е полагал изключителни грижи за нейното развитие и просперитет. Сред световните и българските награди, които са му присъждани, е и немска награда от 800 000 марки, която Балевски дарил на държавата. Академик Балевски е създател на Института по металознание, считат го за „баща на българското металознание“.
Интересна и богато съдържателна мултимедийна презентация за живота, делото и личността на големия троянец бе сценично представена от директора на Троянския музей Елеонора Авджиева, чиято е идейната концепция, от Тотка Станчева и Маргарита Генкова. Присъстващите имаха удоволствието да чуят топлия глас с мек троянски говор на Балевски, да научат много за неговия живот и възгледи. Ангел Балевски е бил много популярен сред студентите си в Политехниката. Над 10 000 са неговите възпитаници, като на лекциите му, от които бликала мъдрост и остроумие, се тълпели не само младежи от този ВУЗ, но и от съседните Софийски университет и Художествена академия. 200 научни труда и 20 изобретения  има потомъкът на Балювския род, – колкото да затвърди собственото си твърдение, че от Балювци калпави хора няма. Като много добър човек, много етичен, много обичащ, определи своя тъст зетят арх.Гълъбов. И дъщерята, и синът на Балевски са кръстили децата си на него – Ангел и Ангела. Внучката Ангела сега е съпруга на известния режисьор от младото поколение Явор Гърдев.
Вечерта завърши с отдавна непреживявано в Троян концертно изпълнение на класическа музика. Популярни творби от известни композитори свири Плевенската филхармония със солист на цигулка Зорница Иларионова. Изпълненията бяха на висота, както и цялата подготовка за събитието. За жалост, троянци за пореден път останаха заети със своите грижи и залата бе полупразна…Утре, 21.май, в София в БАН ще има тържествено заседание, посветено на академик Балевски. Там също ще бъде показана презентацията за живота и делото му.
Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ с етикети , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.