Българите по-подслушвани от американците, стана ясно на семинар в Троян

Българите по-подслушвани от американците, стана ясно на семинар в ТроянВ България се подслушва многократно повече отколкото в целите Съединени щати, съобщи председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ проф. Лазар Груев на семинар в Троян.
Специалните разузнавателни средства /СРС/ се използват многократно повече, за да се компенсира невъзможността да се направят експертизи и заради тенденцията на намаляване на гражданите, които се наемат да свидетелстват.
Тези случаи са най-чести, когато се разследват организирани престъпни групи.
Проф. Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10 000 годишно, докато според доклад от 2008 г. в целите Съединени щати са използвани само 2 370 СРС.
Председателят на ВКС цитира още решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертава, че в България се използват „прекалено много“ СРС.
Това според заместник-председателя на ВКС и ръководител на наказателната колегия на съда Гроздан Илиев се наблюдава, защото в досъдебното производство съществува голям проблем със събирането на другите видове доказателства.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.