15 thoughts on “Без коментар – Моят нов Троян

 1. Колко ирония, реалност и дълбок смисъл има в тази снимка 🙂

 2. Хайде без излишно драматизиране. Ако се снима от входа на Общинска банка няма да изглежда толкова зле 🙂 Всичко опира до гледната точка.

 3. Това е из целият град,гледаш лъцкава витрина и маркови стоки ,а като погледнеш нагоре-сграда в окаяно състояние.

 4. Албенка, скоро ще пуснем снимки в галерията на тази тема 😉

 5. Албенка, еми нормално е! Последните години докараха масата от населението до просяшка тояга, а когато на човек не му стигат доходите за ежедневната му издръжка и за развлечения, не си дава парите за ремонти. При тази ситуация кой да вкарва пари за ремонт на фасадата на къщата си? Идеята ми е, че едва ли ако хората имаха пари и желание да си оправят къщите, нямаше да са го направили до сега.

 6. Мисля си, че не само в парите е проблема.
  По-скоро българинът не е свикнал да дава пари за такъв тип ремонти.
  Строи се веднъж, а ремонти се правят главно вътрешно, отвън по сградите само ако има вече опасност да паднат или ако има големи зейнали цепнатини. Пък и троянци сме малко немърливи в това отношение. Като добавим и факта, че кризата ни кара да си стискаме дупетата все повече…причините станаха повече от достатъчни.
  А че държавата като цяло няма политика, подкрепяща и насърчаваща подобни дейности, картинката става пълна. Чувал съм, че в други държави държавата ти плаща част от разходите, ако се наемеш да направиш ремонт на обществено опасни сгради, каквито несъмнено са 70-80% от сградите по главната улица.
  Добре поне, че народът не поглежда нагоре като минава по ул „Васил Левски“, че да се замисли какво би станало ако парче сачак падне върху него…
  Но, както казахме, това са домове на частни лица (предполагам), а тях няма кой да ги накара да ремонтират 🙂

 7. Нали един ремонт на фасадата на една къща започва от 2000 лв мин. за материалите само и това при къща на един етаж около 50 кв. Толкова излезе изолацията и боядисването на нашата, при положение, че пари за работа не сме давали, сами си я направихме. С работата и при малко по-голяма къща отиваш 3-4000 и нагоре. Така че май май проблемът си е в парите. Не че са чак толкова много, но има още доста неща, които хората искат или имат нужда да си набавят, а доходите на всички са все по-ограничени.
  Пък държавата, която се чуди откъде да отреже, че да попълни дупките в бюджета (умишлено създадени от предишни правителства, може би не само предишни и от разни бизнесмени, и министри, и кви ли не смотаняци, които са откраднали суми от няколко милиона нагоре), за които милиони не чух, ни видях да има осъдени, или парите да са върнати, едва ли скоро ще започне да отделя пари в помощ на частни лица да си оправят рушащите се, обществено опасни жилища.

 8. Проблема не е в парите нито в това, чия собственост е имотът. Просто българинът чака някой да свърши работата, а той да намира само кукури. Нима не е било възможно през годините, през които фасадата е доведена от времето, метеорологичните условия и бездействието на собственика, до негодност той лека по-лека като прави малки необходими ремонти да не допуска това състояние на имота си. Сега ако кметът го накара да ремонтира фасадата на сградата, нашият човек ще влезе веднага в съда, който ще отмени услужриво заповедтта му, понеже кметът не я е мотивирал достатъчно или някакъв срок не е спазен и т. н. причини. И какво от това. Състоянието на имота става толкова опасно, че ако загине човек от това, че от него се е откъснал елемент и е причинил това, кой ще е виновен? Общината разбира се. За да се оправят доведените до негосност имоти и тяхното обезопасяване е необходимо в общината да има поне десеттина души да се занимават с това и да напомнят на собствениците, да не говорим, че много от тях са практически неоткриваеми. Нашеницът е велик и непоклатим в своето бездействие. Само, и то много го бива да намира кусури и все някой друг да е виновен но той не. Какво от това , че имотът е негов? Затова кметът е най удобен за атаки от този род.

 9. Убеден ли си, че не можеш да намериш собствениците на гробищните сгради по главната улица ?
  Защото толкото знам, плащат се баснословни суми от магазините, които се помещават на първият им етаж….и там всичко си е окей, нали…щото всеки търговец гледа магазина му да върви и си го подържа и ремонтира ( ако требе )
  Обаче погледни нагоре – огледай се …. и се прекръсти, молейки се парче сачак да не ти падне на главата, че си до там…
  И не обвинявам кмета – а собствениците. Колкото и да нямаш пари, парите дето взимат за наемите … де отиват всичките, че не може да се отделят малко ремонти – поне обезопасителни ?

  Или собствениците са на женския принцип…
  К’вото си сложа в устенце и в гъзенце, това ми остава…другото вятър работа…

 10. Напълно съм съгласен с Вас аФтомонтьор. Акцентирах на това, че законите в нещастната ни държава , като цяло защитават единствено нарушителите на закона. Нямам нищо против собственика да се жалва в съда, но претенциите са ми към съда са. Той не се интересува защо, колко и как собственика е виновен за състоянието на имота му, а се интересува какво е пропуснал този който го задължава да поправи щетите. Съдът изкарва виновен тъкмо него, че е пропуснал нещо незначително в акта си, с който го задължава да ремонтира имота си. И толкова. Състоянието на увредената фасада същата. Това е.

 11. А къде отиде предприемчивостта на троянеца, онзи изтънчен вкус, примесен с лечебна доза зевзезлък, огромна вяра в себе си и изчистената му и чиста гражданска позиция, безкомпромисна преценка и дълбоко чувство за реалнстта, която вече ни заплашва всички. Е хайде вече да се събудим или май сега ни обхваща онази безпомощна летаргия и безразличие, което нарая ще ни убие в някой прекрасен ден.

 12. В крайна сметка стана ясно, че всичко е тръгнало на майната си. А тази майна е в Парламента и в държавните структури. Та докато не „оправим“ и в двата смисъла майната, няма да се оправи нищо, нито този незначителен наш „град“, който след някой друг ден ще е трудно да наричаме град Троян, защото все повече взе да прилича на село, нито каквото и да било друго. Обаче всички знаем и виждаме, че това „оправяне“ едва ли ще ни сполети скоро. Така, че отговорността за ситуацията в България е обща, на всички българи, а спасяването е по отделно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.