Днес е първата сесия на новия Общински съвет

Днес е първата сесия на новия Общински съвет Последни за областта ще конституираме новите си местни органи на управление в Троян. Причината – подадена жалба от коалиция „Избор за Троян“, че поради техническа грешка в една от секциите е сбъркан техният резултат, което пък е довело до ощетяването им с един съветник. Съдът гледа това дело миналата седмица, при положителен за тях резултат ще имат представителство от 4 съветници, а на ГЕРБ вместо определените първоначално 10 ще станат 9.
Първата сесия на новоизбрания Общински съвет е насрочена от областния управител Ваня Събчева за днес /14 ноември/, от 13,30 ч. Граждани имат право да присъстват на церемонията.
Най-напред народните избраници ще трябва да положат клетва, в която основният момент е – да работят за благоденствието на гражданите, като се съобразяват със законите на страната. Общинското заседание ще бъде ръководено от досегашния кмет Минко Акимов, който се оказва доайен на съветниците в този местен парламент. Клетва ще положи и новият кмет Донка Михайлова.
В първия ден от 40-дневния Коледен пост троянските общински съветници ще трябва да си изберат и председател. Пъстротата от партийно представителство – 8 партии в 29-членния общински съвет, води до необходимостта от коалиционност и съглашателство. Предизборните борби обаче, в които имаше и немалко удари под кръста, видимо са изострили взаимоотношенията между евентуалните партньори. Част от тях пък играят на сърдито заради изборни резултати под очакванията им, поради което е трудно да се прогнозира обединяване на опозицията за неин общински председател. Засега проучванията сочат, че най-силни шансове има лидерът на БСП Кольо Кацаров, който е и с голям опит в тази дейност – 2 мандата бе председател на общинския съвет. Гласуването е тайно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.