Общината няма намерение да закрива „Иван Хаджийски“

ОУ „Иван Хаджийски“ ще го има и в бъдеще. Община Троян няма никакво намерение да закрива едно училище, което се намира в центъра на града и в което  преподават много добри педагози. това е заявил кметът Минко Акимов на среща с колектива на най-старото троянско училище преди дни, по информация на Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Общината. Градоначалникът е казал, че ще се търсят средства от местни финанси, от дарители, както и помощ от държавата, за да може още  през 2011 г. да започне преустройството на „Жълтото училище“.
За съжаление, подчертал кметът, тъй като това е единственото училище, което не е било ремонтирано и реконструирано като останалите училища в града, нужна е доста работа. 139 години от построяването на школото са много време, състоянието на сградата тревожи и родители, и учители. Идеята на общинското ръководство да се направят работни проекти за преустройство на сградата, вече е осъществена. Забележките, които общината е имала към проектантите, са отстранени, предстои минаването на експертен съвет и издаване на разрешение за строеж. Всичко това може да стане в рамките на един месец.
Г-н Акимов е подчертал още нещо – „няма да бъде пресилено ако кажем, че ОУ“Иван Хаджийски“ е гордостта на Троян, „Жълтото училище“, което по думите на Захари Стоянов в „Записки  по българските въстания“ е „…най-замечателното здание в този град по онова време, измазано с жълта краска, което гордо и величествено стърчеше над останалите домове – идол на балканската цивилизация…“ В срещата е участвал и ресорният зам.-кмет Мариян Балев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.