Официално изявление на Община Троян за „закриването“ на училища

Община ТроянКогато човек прочете заглавие като “ Две  троянски села остават без училищата си“ /в. „Троян 21“ бр. 30, от 11. 08. 2010г./,  първото впечатление от написаното е, че това предстои да се случи в най-близко време.
Това е некоректен журналистически похват, може би целящ нещо друго. Защото такова твърдение кметът на общината не е изразявал. И за да бъде даден отговор на въпроси като кой какво каза, кой какво написа и кой какво е разбрал, предоставяме на гражданите на Троян казаното на пресконференцията от кмета на 30 юли  –  без изменение, точно цитирано.
Записът  е на разположение на  всеки, който желае да го прослуша.
На въпрос на журналистка – ще предприеме ли общината някакви мерки във връзка с драстичното намаляване броя на децата в някои училища на общината,   отговорът на М. Акимов  е следният:
„Няма да съкращаваме училища – категорично!
Становището на Министерството е, че ако  децата паднат под 70, общините  трябва да започнат да обмислят варианти/закриване, сливане или други/, но все още законово това не е регламентирано.
Наистина, трудно е по този начин на формиране на бюджетите на училищата те да се издържат при 50 – 60 ученици.
И сигурно ще дойде момент, когато някой кмет ще трябва да вземе решение по този проблем.
Но на този етап намерението на общинското ръководство е да не се пристъпва към закриване на училища в общината…“
Дори само първото изречение от отговора опровергава заглавието на  публикувания материал и твърдението на  г-н Генадий Маринов, че между казаното от зам.-кмета Топалова и „началника й“ Акимов има разминаване. Такова няма!
Но може би липсата на записваща техника дава обяснение защо от всички присъстващи журналисти на пресконференцията  само  г-н главният редактор на в. „Троян 21“ е разбрал по „друг“ начин казаното от г-н Акимов.
Становището на общината е ясно и е прието от Общински съвет –Троян с Решение 203 / 18.12.2008г. с Програмата за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка в община Троян за периода 2008 – 2010г., а преди това с Решение 299/28.04.2005г. със „Стратегия за развитие на образователната система в Община Троян 2005 – 2013г“.
Целта на приетата Програма е изграждането на ясна образователна  структура, при категоричното спазване на Наредба 7 /2000г. на МОН за определяне броя на паралелките  и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена /изм. ДВ бр. 70 от 08.08.2008г./
Необходимо условие за  оптимизиране на училищната мрежа е то да се извърши при условията и изискванията на нормативните документи.
Позицията на общинското ръководство е да се направи всичко възможно училищата в община Троян да се запазят.  Но ясно е и друго –   администрацията  не може да не се съобразява с нормативната уредба  и с демографските реалности и хората трябва да са наясно, че не може да има паралелка от 2-3-5 деца.
Най-много средства  за издръжка и капиталови разходи общината заделя за функция  „образование“. Само тази година близо 400 000 лв. от общинския бюджет са вложени за  ремонти на училищата, детските градини и проекти за реконструкции и ново строителство;   някои предложения от директори на училища за капиталови разходи се съфинансират до 50% също от общинския бюджет.  С 5,7 млн.лв. ще бъде финансиран спечелен от общината проект за образователната инфраструктура, в който влизат две от „заплашените“ със закриване училища / в Орешак и Черни Осъм/.
Политиката на общинското ръководство  винаги е била за запазване на детските градини и училищата, както и за пълен обхват на децата и учениците в тях. И отчитайки социално-икономическите и демографски промени в страната, част от които – и в Община Троян, се търсят всички възможности за  запазването на учебно-възпитателните заведения.
Община Троян

10 thoughts on “Официално изявление на Община Троян за „закриването“ на училища”

 1. Ехо-оо! Появихте се най-сетне. Що не оставихте една беляжка, че ще ходите на море?
  Това платено съобщение на Общината ли е, или просто поклон пред кметя? ю
  Явно в Общината са сФикнали да четат в Т21 само критиките на Гената към опозицията… или така ми се струва?! Гледам нещо се сърдят.. аххаха. Що не рипнаха тез юнаци от белиот бом на центърот в Троян, га същиот този джърналист Мариновъ, ги хвалеше за неща които дори и не са помисляли да сторят?! А?

 2. Пак няма угодия. Ако имаше мълчание, защо се мълчи, значи е вярно. Като има официално становище (за което Г. Маринов настоява в статията си), защо пък има такова… 😀

 3. На Т21 обикновенно само датата е вярна. Този набеден и посредствен полужурналист винаги търси ефтини сензации със заглавия и материали, подвластни изцяло на каруцарския лексикон за да се прави на интересен. Жалка работа.

 4. Не съм съгласна да се пише и говори така на едро…Т21 има много добри попадения, а един журналист си върши добре работата, когато предизвиква дискусии по даден проблем…Е, в случая има гаф, ясно..

 5. Тони, не бъркай боят с възпитанието.
  Ако трябва да съм честен, Т21 е мож би най-смешната медия, която някога съм чел през живота си. Напълно подкрепям мнението по-горе, че на тоя вестник само датата му е вярна.
  Да търсиш сензация е едно – да пишеш жълти фекалии – съвсем друго… 🙂
  Но така е, който не може да си намери материали, търси фалш 🙂

 6. „Дискусия по даден проблем“ е нещо твърде различно от журналистическата простотия да създаваш изкуствен проблем.
  Поредната „добра работа“ на Т21 е писъкът на червената вувузела М.Генковски, който в поредното от многобройните си пръсъствия в това вестниче, отново ни обяснява за погребения и „особенни гробари“. Мислите ли, че някога редакторчето Маринов ще попита любимата му червена вувузела – „А ти какво правиш в общинския съвет 3 години. Нали ти си част от управляващото мнозинство? На кого и за какво се оплакваш?“
  Може, ама ако беше поне малко по-грамотен и без чупка в кръста.

 7. Ами като има гаф, трябва да има и извинение! Иначе нали я знаете приказката: „… върви после доказвай, че нямаш сестра!“

 8. Кой на кого и за какво да се извинява? Май четете статията, като дявола евангелието.

 9. Няма гаф. Има буря в чаша вода. А по средата на „бурята“ Поцелуйко и Кокошкова се правят на „спасители на плажа“ и надуват червената вувузела Made in ГК на БКП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.