Ще дискутират какво да се промени, за да се връщат младите тук

Ще дискутират какво да се промени, за да се връщат младите тук

През есента в Ловеч и Троян ще се проведат срещи на областния управител с младежки организации на тема „Какво искам да се промени в моя град, за да се върна да работя в него“. Това стана ясно след проведената преди дни среща на Областния управител на Ловеч Николай Нанков с представители на Ученическия съвет при СОУ“Васил Левски“ в Троян, на ученическия парламент в Ловешката езикова гимназия и доброволци на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“. На срещата, предизвикана по желание на тинейджърите, била представена презентация на тема „Институцията областен управител – от древността до днес“, съобщи говорителят на губернатора Елка Баръмова. Идеята за форума през есента била приета с аплодисменти от децата, те заявили желание да участват активно в нея.
От беседата с г-н Нанков и неговия заместник Пламен Огнянов и от презентацията младите хора разбрали, че „областният управител има статут на висш държавен служител от системата на правителството. При осъществяване на своята дейност той се подпомага от зам.-областни управители и от областна администрация. Областният управител се назначава с решение на Министерския съвет и в това отношение е поставен по-високо от зам.-министрите, които се назначават и освобождават от длъжност от министър – председателя. Това се дължи на факта, че областният управител е представител както на правителството като цяло, така и на всеки министър на територията на областта. Компетенциите на областния управител не са тясно свързани с икономическите дейности, а с цялостната дейност на държавната администрация в областта. Той е преди всичко високопоставен, опитен професионалист в администрацията и неговата главна задача е да осигури организация и ефективност в дейността на всички държавни и общински органи и учреждения на изпълнителната власт, което е гаранция за успешното провеждане на правителствената политика и за развитието на местното самоуправление“.
Младежите се интересували каква е политиката на държавата в областта на спорта, кога ще минат професионалните училища към общините, защо не е разрешено  разкриването на туристическа паралелка след седми клас в троянското СОУ „Васил Левски“. Те попитали също младия областен управител Николай Нанков какво прави през свободното си време, как протича един негов работен ден, ще стане ли патрон на създаването на Областен младежки съвет в Ловешка област.

30 thoughts on “Ще дискутират какво да се промени, за да се връщат младите тук”

 1. Абе да Ви кажа – бюджета за една година няма да Ви стигне, за да върнете младите тук.
  Ето и моя списък:

  1. Нов кмет – нищо лично, просто на настоящия явно не му е ясно определението на думичката КУЛТУРА. Така де, на младите не ни се гледа Веселин Маринов – а то друго известно лице в нашия град през последните две години не е стъпвало.
  Сега ще кажете няма пари за култура. Пари като няма – вземете от резервите бе, и без това са в пъти повече от необходимото.

  2. Възможност за лично и професионално развитие на млади специалисти.
  Пак нищо лично – ама млади хора няма да бачкат на някой самозабравил се частник дето не може да събере 2 + 2 за смешната сума от 250 лв на месец, при положение, че се е трудил 5 години за висше образование и за разлика от общите работници във всяка фирма (които между другото взимат по-големи заплати и от специалистите) са си жертвали 5 години от живота, за да инвестират в себе си и да увеличат минимално шансовете си за успех в живота ( уж вишистите се ползват с привилегии, ама само уж).

  3. Да се създадат забавления
  Под забавления имам впредвид нещо различно от поредната опушена и мизерна чалготека.
  Караоке бар да речем, или пиано бар или каквото и да било различно заведение от чалгаждийският рай Шоко, за Фламинго да не говорим…

  И така, това са само малка част от нещата, които биха накарали млад човек като мен да остане в село Троян.
  Желая успех на властимащите занапред.

 2. Поредното сълзливо мероприятие на областния управител /НЕ губернатор/. За радост на журналисти, малки деца и поредните кандидат-наивници за „светлото бъдеще“.
  Какво правят /а не дърдорят/ в други общини в България
  copy/peast

  Агенция “Фокус” разговаря с кмета на Община Каварна Цонко Цонев.

  Фокус: Г-н Цонев, колко е населението на ромския квартал „Хаджи Димитър”?
  Цонко Цонев: Ромският квартал се състои от 700 къщи, една детска градина, начално училище до ІV клас „Братя Миладинови”. Кварталът има кметство, където работят служителите за интеграция на малцинствата от сектора. Кварталът има интернет зала, три ромски хотела, две детски площадки. В детската градина има 250 деца, в началното училище – 160 деца. Отделно деца от ромските семейства има и в другите две общински училища и в детските градини.
  В момента се работи по проект по програма „Околна среда”, с който ще се завърши водопроводът и канализацията на квартала. Целият квартал е с канализация и водопровод и в момента се довършва последната му част по програма „Околна среда” на Министерството на околната среда и водите. Така кварталът ще има сто процента канализация и водопроводи, а освен това той е и газифициран.
  Фокус: Какво е положението с образованието на жителите на ромския квартал „Хаджи Димитър”?
  Цонко Цонев: Работим за образованието на населението на квартала. Все повече роми завършват средно образование. Тази година над 20 роми завършиха средно образование в Земеделския техникум „Тимирязев” в Каварна. Вече наблягаме на това – колкото може повече деца да завършат средното училище „Стефан Караджа” и Земеделския техникум „Тимирязев”. Вече над 50 % завършват основно образование. На година вече около 30 % завършват средно образование.
  Фокус: Посещавани ли са трите ромски хотела?
  Цонко Цонев: Да, в тях отсядат гости на града. Много често гости на града бъркат ромския квартал с центъра. Централната улица се казва „Хаджи Димитър”. Понеже е асфалтирана, с тротоар, осветление (от пет години целият квартал е с ново осветление), много често по нея тръгват гости на града и си мислят, че това е центърът на града. Тръгвайки по нея, в един момент питат – къде е центърът? А те просто са се заблудили, тъй като улицата е нова и чиста, си мислят, че тя е централната част на града. Има построени много нови къщи. Ромите от Каварна работят в Полша и в други страни на Европа, по тази причина има изключително много ново строителство.
  Фокус: Колко нови къщи има?
  Цонко Цонев: За последните години са отстъпени над 120 права на строеж и по-голямата част от тях вече са застроени. Това е част от социалната политика на общината. Отстъпени са над 120 права на строеж, а за част от тях – около 40 – дори са изготвени проекти по програма, безплатно за ромите, и те само ги застрояват. По този начин решихме жилищния проблем. Най-крайно нуждаещите се ги настанихме в един блок в кв. „Хаджи Димитър”. Блокът е общински.
  Фокус: Плащат ли си наема?
  Цонко Цонев: Плащат си, да. И токът и водата си плащат.
  Фокус: Как ги убедихте?
  Цонко Цонев: Като им спрат тока и водата, и си ги плащат. Мярката е възпитателна.
  Фокус: Престъпността в ромския квартал как е?
  Цонко Цонев: Вече няма никаква престъпност в квартала. Няма регистрирани кражби и грабежи. Целият квартал е осветен. Децата си ходят на детска градина, на училище, и имаме рязък спад в престъпността. В сравнение с последните пет – шест години, вече почти няма престъпления, които да се извършват на територията на квартала.
  Фокус: С какво се занимават ромите?
  Цонко Цонев: Около 40 % се занимават със земеделие – отглеждат бостани. А останалата част със строителство и търговия в чужбина.
  Фокус: В кои държави работят най-често?
  Цонко Цонев: Най-вече работят в Полша. Там има каварненски общности в градовете Келце, Радом, Познан… В четири – пет града има цели нашенски общности, които там се занимават с търговия и строителство. Целият квартал „Хаджи Димитър” е около 4000 души. Около 1500 души работят в Европа и си внасят парите обратно в Каварна. Идват си предимно зимата и през февруари отново заминават.
  Тези, които се занимават с бостани, отглеждат най-хубавите пъпеши и дини. Продават най-много продукцията си във Варна, има и в София. На всички деца, които завършват Земеделския техникум, семействата им се занимават със земеделие. След като кварталът е вече инфраструктурно уреден, новата ни стратегия е – колкото се може повече роми да завършват училище, основно и средно образование. Тази година ще има и такива, които ще запишат висше образование във Варна. Специалност икономика.
  Фокус: Здравното обслужване как е уредено?
  Цонко Цонев: По една програма в квартала има специален здравен медиатор, който ги насочва към лекарските кабинети. Дава им съвети, дава им връзки с лекарите, насочва ги към болниците, към лечебните заведения. От две години здравният медиатор се занимава изключително с тези проблеми.
  Фокус: Това ли е пътят на интеграция на ромската общност и един ромски квартал да не бъде гето?
  Цонко Цонев: Това е един квартал, на който всеки град може да завиди. С инфраструктура, училище, детска градина, детски площадки, интернет клуб, кметство… Всичко, което има в един български квартал, го има в ромския квартал. Щом го бъркат често с центъра… Сега става на 40 години и хората ще го празнуват с гордост и достойнство. Поздравявам трудолюбивите роми от квартала. На 24 юли може да направим и фестивал на динята и пъпеша, произведени от тях. Ще видим кой ще спечели наградата за най-хубава диня и пъпеш, ромско производство. Конкурс „Най-хубава ромска диня и пъпеш”.
  Фокус: Празникът им съвпада с „Каварна рок фест”, ще се смесят ли участниците?
  Цонко Цонев: Да, да. Ще поканим някой от голямата тройка – „Sodom”, „Kreator” или „Destruction” да посетят ромския квартал. Точно тогава ще бъде „Каварна рок фест” в Каварна и много роми са рокаджии. Там се слуша не само кючек, а и рок и хеви метъл.
  Фокус: През април 2010 г. Ви връчиха награда за кмет, който най-добре работи с ромската общност…
  Цонко Цонев: Наградата е точно за работата с ромската общност. Работим за инфраструктурата на квартала, за образованието на жителите му. Наградата бе връчена на Втората европейска среща на върха по ромските въпроси, която се състоя в испанския град Кордоба.

 3. Темплар, откъде имаш информация за резерви, в пъти повече от необходимото?

 4. Прав е г-н Темплара.
  Поне до сега имаше резерви /излишъци/ в общинския бюджет, които не се харчеха, а се прехвърляха към бюджета за следващата година
  По-конкретно
  1 960 000 лв от бюджет 2007 към бюджет 2008
  2 218 000 лв от бюджет 2008 към бюджет 2009
  2 550 000 лв от бюджет 2009 към бюджет 2010 плюс още 540 000 лв бюджетни средства от 2009, които бе разплатено част от проекта за водния цикъл 1-ви етап и които 540 000 ле подлежат на връщане в бюджета тази или някоя следваща година или изобщо да не бъдат възстановени – т.е. 2009 – 2010 – общо близо 3 100 000 лв
  Познайте сега кой се възпротиви срещу тази практика и защо троянските журналисти /каквото и да означава това/ не ви информираха за това през последните 3 години?

 5. Майната им на резервите бе хора.
  На младите не им трябват резерви, а хора които с ум и мерак да ги накарат да останат в село Троян. Защото в момента няма условия за нас, няма и изгледи да се създадат такива. Поне не в близките 5 години.
  Така че, скоро и малкото хора, дето сме на под 30 години и сме тук все още, няма да ни има. Просто търсим подходящата оферта, повярвайте ми.
  Всички млади хора които в момента са жители на Троян и аз познавам – имат неистово желание да се махнат от тук. Спира ги само факта, че не исакт да взимат кредит, за да избягат.

 6. Обаче пък държавните субсидии се намаляват с 15 % в областите култура, здравеопазване и общинска администрация. И на мен ми се ходи на рок концерт в Троян, ама няма да е скоро.

 7. Как какво, веднага ще ви кажа! Аз от 6 години не живея в Троян, идвам си тук по за няколко дена и с всяка изминала година градът става все по-скучен и еднообразен! За да задържите младите тук, то трябва да има най-вече работни места с по 450-500 лв заплата и най-вече разнообразие за младите. Това е! Също и ремонт на улиците и на стадиона, няма къде да се спортува. Много запада този град, ама много!

 8. …..трябва да има, трябва да има, трябва да се направи, трябва да се даде, трябва…. трябва… трябва
  А как? Знаете ли? Кой? Кога, с какво?
  Да падне от небето, а вие като странични наблюдатели да определяте – това Да, това Не

 9. Равшан: Да, трябва! След като всички плащаме данъци,имаме одръжки от заплатите- ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ! Защо в другите страни се прави нещо , а в Б-я всички се правят на чукнати?!?!?!?!?!???

 10. Колегата Равшан си е окачил на врата третата топка на Чингиз хан и хич не му пука.
  Казано е – „оно кое си требе, оно си сака“. И толкова.
  Остава ви да идете на черква, да палнете свещ и да се молите.
  Защото не сме като другите държави. А защо е сме – ного дълго е за обяснение.

 11. Мили хора , не чакайте някой да дойде и да ни „оправи“. Разучете добре данъчните постъпляния къде и как се разпределят и се запитайте какви данъци плащаме, всеки от нас, и какво искаме в замяна на тях. Как все някой трябва нещо да направи, а ние само да чакаме и да ползваме, когато се случи. Но то нищо не се случва така даром, нали сами виждате.

 12. Добре де! Прочетох! Търся си момче над 24 до към 40 години. Давам заплата 608 лева по трудов договор, служебен телефон, командировъчни + бонус от оборота! Занимавам се с мебели…
  никой не идва на интервютата. ..
  Знаете ли че в София 1 кг. желязо е 0.92лв за килограм в три троянски арм.двора е 1.20… и няма отстъпка нищо че плащам в брой… Бетон в софия марка В25 е 100 лв. без ДДС с включен транспорт до 20 км. Тук е 130 лв за кубик … защо да инвестирам тук??? Искам да построя в гр. Троян и да инвестирам 300 000 лв. получих присмех че не съм от тук и разиграване от енерго, ВиК, гл. Архитект… защо да си одтавя парите тук??? Явно в Троян живеят богати хора… това ми е заключението… цените са ви едни от най-високите… значи и заплатите са такива…
  НАПРИМЕР Велинград ми помогнаха – един лев подкуп не дадох и пострих за 6 месеца и отворих 5 работни места заплатите са около 1000 за Велинград… смятам добре…
  Та защо да се боря в Троян??? Ама честно…
  Харесва ми града но… има много нота…

 13. Ааа, заплатите за Велинград 1000 лв., пък за Троян 608 лв.! Ето затова никой не ви идва на интервютата, за нас е важно не на нас да ни е добре, а на велинградчани да им е зле 🙂 И сериозно – какъв е дребният текст в договора? Не мога да повярвам, че няма желаещи за работа, ако всичко е така, както твърдите.

 14. Дай малко подробности какво очакваш да прави това момче, че да му дадеш тези пари.

 15. Аз съм склонен да повярвам на Алексн, преди десетина години съм се ‘борил’ с Общината за разкриване на две-три работни места, битката естествено я загубих. Та не виждам нищо да се е променило от тогава… А новата антикризисна тактика която се провежда сега, ще доубие и мераците и на шепата малко останали ‘частници’.
  После, закономерно, ще сменим кметот на Троян, защото всичко ще бъде приписано на него.. и колелото ще продължи да се върти.
  Дано поне децата ни разберат, че няма какво да правят в Троян, и да наблегнат да учат, за да се измъкнат от тук. Амин.

 16. Ами защо не сигнализирате кмета за подобни неща? Ако наистина служителите искат подкупи и умишлено бавят инвеститорите, какъв е проблемът да подадете жалба, за да не се приписва всичко на кмета и да не избягат всички млади хора?

 17. А тая жалба Ими, след колко време ще се разгледа…и изобщо…дали ще се вземе под внимание ?!

 18. А дали трябва да се чудят и вайкат хората по форумите или да вземат да пробват да подадат сигнал? Прав(a) е ARVi, че чакаме все някой друг нещо да направи…

 19. И на кого да се жалвам? На тези същите с които се ‘борих’ и ме тушираха в един рунд само? ИМИ, ти на кой свят живееш? В тази Нашата Община Троян налагало ли ти се е да влезеш? ДА се молиш за нещо на Общината, за нещо което по-принцип си е твое право? А после, да се оплаквам!!!

 20. Още съм в Троян. да кажа че заплатата и в велинград е като торянската – 608! Просто във велинград имам условия за работа и с бонусите т.е. процент от продажбите става 1000… да кажа че и в София давам същите…
  Вече като пусна обява в джобса и знам кои идват на интервюта не се шегувам… винаги едини същи… хора от троян…
  Няма дребни букви в договора. Просто нормален трудов договр давам… искам лоялност и желание за работа… а споменах заплатите защото бяхте рисали че желаете заплати от 500 лв… е давам повече…
  А защо да сезирам кмета? да ме спре окончателно? тези дето бавят са в общинските фирми…

 21. Само да кажа че и в прокаратурата на Троян имам жалба от…. 5 месеца… няма движение нищо де свикнал съм…
  и да ви кажа троян е хубаво място…
  и на другите места е като тук еее добре някъде е по-нормално но като цяло…
  Нямам проблеми в София и Варна… просто градовете са големи… проекти хиляди… там го отнасят големите фирми а където има малко работа и ракът е риба…

 22. Наблюдател, не знам за какво точно си се молил, което е твое право, че да взема отношение. Има си хора, които правят проверка по подобни въпроси, само че сигналът трябва да не е анонимен.;) Влизала съм в Обшината и не съм съгласна, че всички чиновници трябва да се поставят под общ знаменател, още по-малко съм съгласна, че едва ли не живеем в някакъв феодализъм в Троян и кметът коли и беси, така че гражданите да не смеят да се оплачат. Или си прекалено горд да се оплакваш за нещо, което е „твое право“? Може да съм идеалистка, но мен пък ме дразнят изказвания, че нашата е свършена, ама дано децата се махнат от тоя град.

 23. Alexn – познавам човек за теб.
  Ако търсиш млад човек с желание за работа – познавам такъв.
  Момчето може всичко и е завършил академията в Свищов. Дай някакви координати да се свържете – мисля, че може да се харесате 🙂

 24. Тук да оставя GSM? [email protected] – тук пиши…
  В Севлиево кубик бетон B15 е 82 лв. транспорт до Троян 10 лв на кубик. B20 85 лв. на кубик. само да знаете и да сраните с цените в Троян … 10 кубиков бетоновоз иска 100 лв Севлиево Троян …
  сравнете цените в Севлиево и Троян и после говорете… и не ми се сърдете… не се заяждам….
  Желязото струва 95 стотинки кг НА ЗАГОТОВКИ… в троян е …
  много скъп град много…

 25. Алекс защо да ти се сърдим приятелю?
  Нали и ние от това пищим – че Троян е скъп град.
  Но за това ние сами сме си виновни. Това е така, защото Троян е град на „мутри“, които не допускат външна конкуренция. И от там съответно си остават високи цените.
  Сега обаче ми е интересно кой ще ходи в СБА да си пазарува, след като ще има Кауфланд в Троян 🙂
  Дано това е началото на промяната 🙂

 26. „….след като ще има Кауфланд в Троян“
  Гладна кокошка просо сънува….. са казали други Някои си там

 27. Аз не съм защитник на общинските служители, но мисля, че ако и вие сте на тяхно място, бихте били стократно по-предпазливи от тях. Ще се опитам с няколко реда да ви обясня.
  Държавата ни, прехвърли почти всички отговорности, които имаше на мествата власт. Законите в държавата ни са толкова нескопосани, по толкова много щехотливи въпроси от ежеднавието, с които се сблъскват и те и ние, като граждани, че направо нямам думи за да се изразя. Проблема е заложен в тромавите процедури в законите, наредбите и всички останали подзаконови нормативни документи. Ако недай си боже, някой служител пропусне нещо по процедура – тежко му. Съгласен съм, че всички ние, като граждани желаем да се свършват услугите от общинската администрация бързо и качествено. В общината се подават молби, жалби и заявления за искани от нас услуги. Уверявам ви в повечето случаи те не могат да да ги извършат качествено, в срок колкото и да искат да го сторят. Особенно ако се процедира проект или се налага да се оповестява законно или да се привлича някй без да уточнявам за какъв случай и по какъв повод. Тук те са безсилни особено ако гражданите не са добросъвестни.
  Знам, че много хора не ще се съгласят с мен. Тук може много да се пише и по-конкретно. Не желая по-вече да ви губя ценнота време, от това и без друго няма да последва нищо и няма да се решат проблемите. Обясних за да сте наясно, даколкото можах, разбира се.
  Останалото в по горните коментари е така. И за това причините долу горе са почти идентични.

 28. И какво ще правиш в Троян на 65? Няма ли градове в България с по-скъп хляб? Май няма..

 29. Гледам ви градчето, прекрасно е. За седмица бих дошла, но ако остана повече, сигурно ще лудна от скука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.