СОУ „Васил Левски” – с дръзновението на миналото към достойно настояще

95 години гимназиално образование в Троян – една сериозна възраст, която позволява да се правят анализи, равносметки, съпоставки. Годишнина, задължаваща всички, работещи в сферата на образованието и възпитанието в градчето ни. Многото прояви за празника в СОУ „Васил Левски”доказват, че сме признателни на основателите и сме наследили тяхната отговорност. Кулминацията на тържествата бе на 22 май, когато плодовете на дългогодишния ни труд станаха достояние на обществеността.
Денят на отворените врати прикани бивши учители и ученици, родители. Обновена и естетизирана сграда, модерни компютърни зали, кабинети с интерактивни дъски, видеостена, Европейски коридор, топъл прием от страна на домакините. Завършилите преди време не намериха своите изрисувани чинове, черните дъски с тебеширени облаци, но възхищението им от промяната беше видима. А и подрастващите със самочувствие разказваха уроците си пред необичайната публика и демонстрираха уменията си да работят с мултимедия, интерактивна писалка, телескоп. Гостите станаха част от празника, докосвайки се до духовността, съхранена сред толкова кризи. Опитвайки от вкусотиите, приготвени от учениците в професионалните паралелки, разгледаха изложбата от икони и обновената музейна сбирка, прегледаха училищния и юбилейния вестник, получиха новия литературен алманах на училището „Междучасие”.
Концерт на Спенс и Сантра също ознаменува годишнината. Участието на ученици от училището беше достойно партньорство, знак, че талантите се множат. Трогателно беше сбогуването с абитуриентките Милия Манджукова и Елица Наумова, доказали се на сцената млади певици. На фона на презентации те пяха прощални хитове. Участието на бившия ученик Крум Крумов като водещ и танцьор свидетелства за притегателната сила на училището, за необходимостта от срещи с познати лица и гласове.
Дуетът на Маргарита Хранова с Памела Младенова от Ха клас, изпълнен на тържествения вечерени концерт, показа възможността младите да разгръщат таланта си, вдъхновявани от големите имена.
Много награди на ученици и учители повишиха празничното настроение. Дамян Пазвански(от VІІІг клас) ,след отличната оценка (5,75) на националната олимпиада по техническо чертане, извоюва преди дни и първо място в Националното състезание по авиомоделизъм(акробатичен модел). За своите успехи той, заедно с преподавателя си и Красимир Ганеков получиха грамоти от началника на РИО – гр.Ловеч. Директорът Розалина Русенова и учителите Илиян Ковачев (по информационни технологии) и Мариета Жекова (по музика) бяха удостоени в навечерието на 24 май от министър Сергей Игнатов с почетното отличие „Неофит Рилски”. Званието Учител на годината получи музикалният педагог Мариета Жекова, която беше и на приема при президента,
заедно с директора и младата преподавателка по английски език Таня Лингорска (извела зрелостника Калоян Ковашки на осмо място в Националната олимпиада по английски език). Награда от РИО-Ловеч получи и учителят по физическо възпитание и спорт Николай Скубарев, който изведе баскетболния отбор на училището (8-10 клас) до националните финали на ученическите игри в Ямбол. Най-голямата награда обаче е признанието на троянци, станали съпричастни на юбилея. Доказват го думите на арх. Деян Златешки, бивш ученик от Троянската гимназия и първенец на випуск: „Като обикновен човек се гордея с Вас и Вашите днешни възпитаници, защото в период на страшна бездуховност Вие ме карате да вярвам, че има добро бъдеще за България!”

Aна Кисьова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.