Тема с развитие – за бизнес паркинга

Тема с развитие - за бизнес паркинга

Назаем от днешния брой на вестник „Троянски глас“
Как известният комплекс „Чаршията“ попадна в омагьосания кръг на параграф 22
– От една страна Общината е длъжна да осигури достъп за зареждане на търговските обекти, от друга се забранява преминаването на коли през градинката и пешеходния мост. За първи път въпросът за незаконното и безразборно преминаващи коли през градинката до бившето кино и по пешеходния мост беше поставен на общественото внимание от гражданин на Троян

в сайта troian.com. По темата с коментари се включиха още десетки троянци, а недоволни майки атакуваха със снимки на нарушители и оплаквания Общината и РУ „Полиция“. От там взеха бързи и адекватни мерки и спряха преминаването на превозни средства през пешеходната зона към „Чаршията“. В този момент се роди нов конфликт – собствениците на 5 търговски обекти и дневен и нощен бар се оказаха без достъп за зареждане. Това е така, защото по Закона за териториалното и селищно устройство и други нормативни документи Общината е длъжна да осигури достъп до „Чаршията“. Тази роля можеше да изпълни предвидената в градоустройствения план пешеходна уличка зад Общинска банка, но за нея и тази година не се намериха средства.
Позовавайки се на законите, управителят на комплекс „Чаршията“ Николай Тодоров внесе за разглеждане в Общинската комисия за безопасност на движението молба за достъп – компромисно предложение, зареждането на обектите да става само сутрин между 8 и 9 часа и след обед между 14 и 15 часа, тъй като през тези часове обикновено няма деца в градинката. „Може да зареждате само от към ул. „Васил Левски“. Не е наш проблем откъде ще зареждате и по какъв начин, но превозни средства през градинката няма да пускаме“, бе твърдият и малко високомерен отговор на представителя на местното полицейско управление в отговор на управителя на комплекс „Чаршията“, защото на всички е известно, че в централната част и тази улица е пешеходна зона. Председателят на Общинската комисия за безопасност на движението Бойко Пъдарски предложи друго решение – подход срещу сградата на данъчното. Да се построи естакада и от там само един път на ден от 7,30 до 8,30 часа, колата, която ще зарежда с безалкохолни напитки да влиза по този най-кратък път и то само до пешеходния мост. От там стоката с ръчни колички да се прекарва през моста! Никой от комисия не зададе въпроса, не е ли по-добре колата с безалкохолните напитки да премине за няколко секунди през пешеходния мост, вместо цял час мостът да стои задръстен със стотина бутилки и по него да се размотават сред пешеходците някакви си колички. Същата суматоха би станала, ако се зарежда с ръчни колички и от другата страна, през площада. Май всички биха се съгласили, че мнозина троянци ще се възпротивят и на подобен панаир. А ако навън е зима или се излива проливен дъжд? Изниква и друг въпрос – как в ръчни чанти собствениците и на останалите 5 търговски обекти ще зареждат със стока?
Аз лично също съм за спазване на правилата и против безразборното преминаване на автомобили през пешеходната зона на градинката и моста. Но след като вече някой е разрешил строителството на сградата и тя си е напълно законна, защо собствениците на обектите в комплекс „Чаршията“ трябва да страдат и на тях да се гледа само като на някакви печалбари? Дребните и средните бизнесмени също пълнят с данъци хазната и може да осигуряват само по няколко работни места, но не се изхранват даром от държавата. Само от данък сгради и таксата за битови отпадъци собствениците на комплекс „Чаршията“ внасят в общинския бюджет годишно около 3300 лева, а в обектите намират препитание над 30 троянци.
Какво толкова страшно ще се случи, ако един път на ден и само в определен час, тези обекти се зареждат с коли през пешеходния мост, докато бъде построена улицата? Ако влизат по друго време безразборно – нека се глобяват.
Блъскайки главата си в омагьосания кръг на параграф 22 управителят на комплес „Чаршията“ Николай Тодоров вярва, че от Общината ще проявят разбиране и ще разрешат достъп. Самият той гарантира, че ще спазва часа, който му определят за преминаване, защото и той е съгласен, че в пешеходната зона, където има и детска площадка, не е редно безразборно да преминават автомобили.

9 thoughts on “Тема с развитие – за бизнес паркинга”

 1. На запад, включително и в Турция някои магазини се зареждат нощно време. Друг е въпроса за работното време на борсите. Съгласен съм ,че трябва да се зареждат заведенията и не е решение това да става с колички особенно зимно време, но е крайно дразнещо да гледам автомобил но пешеходен мост и по площада където е пешеходна зона. Българина е завистлив-някой работи и печели. Що се не жалваме от присъствието на колите на банката превозваща пари, имайки че банките най-дерат кожи?
  Решението е-избор на подходящо време за зареждане(сутрин рано или вечер късно), като се изключи преминаване по пешеходния мост и издаване на пропуски за зареждащите автомобили след платена такса на общината, за да има приходи общината с които да ремонтира настилката след като се увреди от зареждащите автомобили.

 2. Всяко чудо в Троян е за три дни, така ще е до края на седмицата по центъра. А днес минах покрай Джамията, точно пред Явор нямаше коли, имаше само един Мерцедец и един джип Тойота, ама те са невидими за полицията ни, която в момента минаваше покрай тях 🙂

 3. При въвеждането в експлоатация на обектите, а даже и преди това, при самото приемане на проектите, преди Разрешението за строеж, главният архитект е трябвало да се съобрази с тези проблеми. Сега е късно и общината няма извинение, че ги е издала без да помисли, как ще се осъщесдвява достъпа и снабдяването със стоки на тези обекти. Така, че следва г-н Акимов да се бръкне в общинската хазна и да се осъществи предвиденият по регулационен план, достъп до обектите. Оправданията са излишни, ако са на лице документи за въвеждане в експлоатация издадени от общината. Пак параграф 22, нали? Когато инвеснтиторите искат копче, Вие, г-н кмете, се подгответе, ако се съгласите да го дадете, да пришиете към него за сметка на всички данъкоплатци, БАЛТОН. Именно това следва да направите сега и в този случай, с уговорката, че всички документи издадени от общината са изрядни, тъй като съмнения относто тази теза не прочетох до този момент. Това е!! Нямате никакви права за отстъп или отказ, ако е така. Сам сте си виновен или пък предишния градоначалник. Но това по същество, не е оправдание за бездействие.

 4. zashto nikoi ne pomisli za decata.tova zavedenie rivarsaid ili kakto se nari4a tam izobshto ne e postroeno zakono.

 5. А-а- а, ani uk, недейте така. Не вярвам, чак така да я карат в общината, през просото. Убеден съм, че не са чак толкова безотговорни, дори вярвам в това и съм убеден. А Вие ако сте сигурен/а, сезирайте РДНСК северозападен район – Ловеч, за това че обектите са незаконни. Но аз лично пак Ви казвам, не вярвам в това. Общинските служители не са чак толкова безотговорни, че да не се самосизират, относно законността на заведенията, при създалата се обстановка. ЪПСУРТ.

 6. До колкото си спомням тази „Крайречна“ част беше реализирана по някакъв проект. Кмет по него време е бил Енкин, и той е отнесъл комисионната, та него требе да питаме. Иначе.. вероятно има и съвестни общински служители в някоя община в България, шанс накакъв има, да имаме такива и в нашата община, но за сега няма големи надежди някой от тях да проговори и да каже каква е истината.

 7. ami samo poglednete na kolo metra se namira tova zavedenie ot jili6tniq blog i se zapitaite kolko pari sa razdadeni za da go ima.az sam edna ot nekasmetliikite da imam apartament tam :(maika mi jivee tam i kogato se prebiram v bg v sobstvenata si kashta se 4uvstvam kato v diskotekata na rivarsaid :(nqma smisal da hodq da se razkarvam do tam prosto se pokazvam na terasata i se vklu4vam v kupona.pro4etete v zakona na kolko metra trqbva da se namira takova zavedenie ot jilishtata na horata

 8. Не сте права драга. Дискотеката явно е у вас, дефакто. Но не се косете, а си търсете правата в съда. Колкото и не обективен да е той сега, ще успеете някой ден. Имате права, търсете ги. Не ви преча, само изказах мнение. Като Ви е накипяло, какво чакате? Само писане тук не ще ви помогне. Иска се „ДУПЕ“, драга. За да можем да отстояваме това, което ни пречи ини създава дискомфхорт.

 9. Аз даже завиждам на АНИ УК! Мислех си, че немало вече безплатни вечери.
  Ани, ако се оплачете някъде, ще се наложи да си плащате целогодишно и за безплатната музика на която сега се радвате. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.