Троян тържествено отбеляза най-българския празник

Троян тържествено отбеляза най-българския празникДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Троян започна с  дефиле на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки.
В друга част на централния площад в града имаше демонстрация на възпитаници от спортните клубове  по джудо, самбо и карате.
Точно в 11.00ч.  прозвуча „Върви, народе възродени…..“  – песен, която кара всяко българско сърце  да затрепти от вълнение и гордост.  В началото на празничния концерт приветствие за празника произнесе кметът на Троян Минко Акимов: „..Това е най-светлият, най-красивият, един от най-българските празници. Това е празник на българския учител, на българските творци, но това е преди всичко празник на българския дух….  За ръководството на община Троян един от основните и важни приоритети в развитието на общината е именно образованието. Потвърждение на това е направеното в образователната инфраструктура: бе реализиран най-големият проект по програма „Козлодуй“ за цяла Северна България, на стойност 3 млн.лв., за енергийна ефективност в 4 троянски училища, две детски градини и спортна зала „Чавдар“. Одобрен е и друг проект на общината на стойност 5 млн.лв. „Интегриран проект за образователната инфраструктура на Община Троян, който включва училищата в селата Черни Осъм и Орешак и детските градини в Калейца, Борима и „Буковец“ в Троян……“ Кметът отправи  към учениците пожелание да помнят своя род и език; към абитуриентите – на добър час в живота;  а към дейците на културата, науката, образованието, изкуството –  успех в усилията  да съхранят и развият нашата културна идентичност.
В празничната програма взеха участие  ученици от всички троянски училища и от училището в Борима. Близо до Конака  гражданите можеха да наблюдават работата на малките троянски майстори от Детския занаятчийски център при НУ „Христо Ботев“, както и работата на децата от Екоработилницата при СОУ „Св.Климент Охридски“. Ученици от Националното училище за планински водачи в Черни Осъм направиха демонстрации по алпийски техники.
След празничния концерт бе проведено състезание по колоездене .
Отмина един  празничен ден,  ведър и усмихнат.
Маргарита Генкова
„Връзки с обществеността“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.