Нощ в музея – петък, 14-и

Нощ в музея - петък, 14-иНа 14.май пръв в страната тази година Троян имаше своята „нощ в музея“. Тази нощ – събота, и други музеи на страната отварят безплатно врати за посещения и за интересни преживявания.  При нас в петък една от най-активните институции в града – Музеят на народните и художествените занаяти, успя да събере наведнъж голяма и разнородна публика. Тъй като основната част в програмата бе артистична, всъщност публиката бе пред музея, който се бе превърнал в импровизирана сцена. Макар че част от зрителите трудно виждаха изпълненията, интересът към събитието не намаля до късните часове на нощта.
Младият и интелигентен музеен колектив бе подготвил разнообразна програма, така че всеки посетител да открие поне едно нещо и за себе си, за своя вкус и интереси. В „Конака“ бе открита изложба от Националния политехнически музей по темата „Българска следа в науката“. Изложбата трябва да се посети, тя представя големите български учени, със световен принос в различни области. Чрез експозицията имената на около 30 български учени, работили в областта на физиката, математиката, химията, биологията, медицината и техниката, стават познати на широката аудитория, дават основание за по-високо национално самочувствие.
За пръв път бе показана иконата „Богородица с младенеца“, рисувана от големия български възрожденски живописец Николай Павлович в Тулча през 1874 г. и станала притежание на Троянския музей около 90 години по-късно.
За да покажат богатството на своите фондове, музейните специалисти бяха подготвили атрактивно дефиле с музейни облекла. На фона на мултимедийна презентация на открито учениците на преподавателката по история Цветелина Мутафова от СОУ“Васил Левски“ и клуб „Краезнание“ дефилираха в автентични облекла – на родопска невеста и каракачанка, на японска гейша и китайка, на мароканци. В дефилето имаше военни униформи- на генерал Карцов, на Ботеви четници, на офицери от младата българска армия. Много емоции и аплодисменти предизвика концертът на танцово студио „Бордо“, чиито участници преди дни са заслужили в Русе награди на международен танцов конкурс. Между техните етюди бяха включени изпълнения на ръководената от Мариета Жекова вокална студия „Гласове“. Минало и съвременност си подадоха ръка и се сляха в един ансамбъл и с участието на по-зрели самодейци – от читалището в Шипково направиха в залите на Музея седянка и почерпиха със сватбарско жито, от Калейца свириха на народни инструменти.
За този първи опит, към който и непостоянното майско време бе много благосклонно, организаторите от Троянския музей заслужават единствено адмирации. Ако и посещението на гражданите бе по-голямо, защото все още не сме станали село, всичко щеше да е удовлетворително.

6 thoughts on “Нощ в музея – петък, 14-и”

 1. Беше страхотно.
  Не съм присъствала на подобно тържество.
  Поздравление за организаторите.

 2. Да, хубаво е наистина.
  Умрелият ни град има нужда от каквато и да била културна живинка.
  (изключая чалга концерти)…

 3. 98 % от народа би ти отговорил на този въпрос така:

  – Е как бе, това е модерно днеска…как…как ще седнеш на маса и ще слушаш метъл…не може така. То циганията си ни е в кръвта на нас „балканджиите“…
  Не е ли то да си разтресеш ханша и бюста и да скочиш на масата…не си е работа.
  Вас метълите не Ви разбирам, как може да слушате тия резачки…

  Ето какво казваме ние метълите :))))

  Оооо я да поемате всичките ШалгаЖии подред …
  Да няма „О, Азисе – Огъзисе !“
  Лонг Лив Рок’нРол !!!!

 4. Темплар, отдавна съм спрял да се боря с простотията народна…
  Жалко е, но нямам сили вече. То се обяснява на човек, дето има желание да те слуша. Останалото си е чисто разхищение на речта.
  А на ДиСиТо, мога само да й завиждам за концерта, на който е била….. 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.