Кой колко места получава в парламента според първите данни

Данни са според проучване на „Галъп“ и „Тренд“

Голямата интрига в днешния изборен ден е ГЕРБ-СДС или „Продължаваме промяна” ще са първа политическа сила. Едно е ясно: която и да е от двете формации, победител в третите избори за тази година няма, защото никой няма мнозинство. Голяма надежда този път е, че партиите ще успеят да направят коалиция.

Ето как бих изглеждала разбивката на местата в парламента според проучване на „Галъп”, направено и финансирано от NOVA: Победителят е „Продължаваме промяната”. Те събират 25.8% от гласовете, което означава 66 банки в пленарната зала. Вторите по резултат – ГЕРБ-СДС, ще имат 61 депутати. 37 ще са народните представители на БСП. Следващите – ДПС, с резултат 10.2% или 26 места в парламента. С 5 по-малко ще имат „Има такъв народ”. Парламентарната група на „Демократична България“ ще разчита на 18 свои представители. А новият играч е парламента – „Възраждане”, ще изпрати 11 свои представители.

Според проучване на „Тренд”, направено и финансирано от NOVA, победители са ГЕРБ-СДС. Те събират 23.7 на сто от гласовете, което означава, че ще имат 63 банки в парламентарната зала. С три по-малко ще получат от коалицията „Продължаваме промяната“. Следват БСП с 37 депутатски места, ДПС и ИТН с по 25 народни представители, ДБ – 19 и „Възраждане“ – 11.

Публикувано в Акценти, Горещо, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021. Постоянна връзка.