ВНИМАНИЕ! Оранжев код за горещо време и в четвъртък

През нощта срещу четвъртък над цялата страна ще бъде предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 16° и 22°С. Най-високи очакваме да са стойностите в равнините и Черноморието – до 18-22°С, малко по-ниски – в планинските райони и около София – до 16-17°С.

Четвъртият ден от седмицата ще започне със слънчево време. Следобед на изолирани места, предимно в североизточните райони, ще се развива купеста облачност. Над останалата част от страната след обяд ще се задържи предимно слънчево, а температурите ще се повишат.

Ще духа слаб, а в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад.

Максималните температури ще се повишават и ще са между 32-38°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и района на София – до 31°С, а най-горещо ще е в Дунавската равнина и района на Сандански – до 38°С

Предупреждение за опасно горещо време

Най-високи ще са температурите по поречието на река Дунав и в Горнотракийската низина.

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30 градуса.

Времето по Черноморието

Времето ще е чудесно за плаж. През нощта срещу четвъртък ще е ясно и тихо. През деня ще е предимно слънчево и топло. Повече облаци очакваме в следобедните часове и на места по северното крайбрежие не е изключено да превали и прегърми. Максимални температури на въздуха – 30-34°С, на морската вода – 25°-27°. Ще духа умерен северозападен вятър, с тенденция да се обърне по бирза. Вълнението ще е сравнително слабо.

Времето в София

През нощта срещу четвъртък  времето в столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще се повишат и ще са между 17-18°С. През деня ще е предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат и ще са между 32-33°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. През деня ще  предимно слънчево и горещо. Ще духа слаб, а по откритите и високи части – и умерен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 25°, на 2000 метра – около 22°.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа въздушната маса на Балканите ще остане стабилна и затоплянето ще продължи. Остава много висок рискът от пожари!

Балканският полуостров, постепенно ще попада под влиянието на разширяващ се антициклон от юг, свързан с пренос на горещ въздух, идващ от Северна Африка. Температурите чувствително ще се повишат и в отделни райони на полуострова ще надминат 36-38°С

източник: meteobalkans.com

Публикувано в Горещо, Делникът. Постоянна връзка.