Възраждане: В държавния бюджет има пари за по-високи заплати на медицинските специалисти

На пресконференция в БТА Възраждане представи визията си за развитие на България.

Бяха разгледани ключови за страната ни сфери, които според Възраждане не функционират правилно и е необходимо да бъдат преосновани. Екип от икономисти на Възраждане е направил анализ и оптимизация на бюджета и е открил, че пари в държавата има, но не се изразходват по оптимален начин. В резултат от направените анализи икономистите са пренасочили средства от една сфера към друга в следствие на оптимизация на държавния бюджет. Сферите, в които е необходима най-спешна реакция са:- здравеопазване, образование, икономика, бизнес и енергетика.

Не пресконференцията присъства д-р Костадин Костадинов – кандидат за президент на Възраждане и  кандидатите за народни представители – Деан Николов – икономист, адв. Петър Петров – юрист и Иво Русчев – предприемач. Присъстваха и независимите експерти – Виктор Папазов – икономист и основател на българската фондова борса и доц. Атанас Мангъров – лекар инфекционист.     

Според Възраждане здравеопазването е социална дейност, която е ангажимент на държавата и не следва да бъдат прилагани икономически принципи при управлението й. Най-важно е да се премахне търговския статут на болниците. Схемата парите да следват пациентите води до финансови проблеми за болниците, което е предпоставка за злоупотреби със здравната каса и клиничните пътеки. Необходимо е да се направи анализ на нуждите на всяка една болница и да се изготви рамка за стандартен бюджет, която да покрива всички разходи на всяка болница. Важно е да се пренасочат и средства за осигуряване на достойни възнаграждения и условия на труд за медицинските специалисти. Екип от експерти на Възраждане направи анализ и оптимизация на държавния бюджет, така че да бъдат преразпределени първоначално 500 милиона лева на година към възнагражденията на медицинските специалисти, което ще осигури 2000 лв. стартова заплата, а на втора фаза ще бъдат пренасочени още 700 милиона лева на година, като целта е достигане на 3000 лв.  стартова заплата в сектора. Това ще направи здравната система привлекателна за студенти и медицински специалисти, за да останат в страната ни,  а държавата ни ще бъде предпочитан работодател и за медицински специалисти от близки държави.

Доц, Мангъров  допълни, че здравната криза в България е изложила на показ всички недостатъци на здравната система в България.

„Основното, което липсва е, че няма хора. Няма хора, защото не им се плаща. Защо не им се плаща, защото  ние сме готови да даваме за всякакви техники , тестове и за всичко друго, но не и за труд. В началото на кризата се каза, че ние разполагаме с над 2000 реанимационни легла. Сега при 800 болни се оказва, че системата изнемогва, защото няма кой да работи. Няма анестезиолози, няма реаниматори, няма ги, защото те са в чужбина, а са там, защото тук не им се плаща“. , каза доц. Мангъров.

Пресконференцията завърши д-р Костадинов, който се обърна към гражданите с призив, че ако  да дадат доверието си за Възраждане и партията стане фактор в 47-то Народно събрание ще се бори за отпадането на Зеления сертификат и ще се пребори за отпадането на всички дискриминационни здравни мерки в страната

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано в Горещо, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021. Постоянна връзка.