Сняг и студ ни сковават до дни

Студен циклон ще донесе захлаждане на много места у нас

В последната двойка почивни дни на февруари ще започне захлаждане с нахлуване на студен въздух от север-североизток и оформяне на пореден средиземноморски циклон над Адриатическо море.

В събота денят ще започне с тихо време, сутрешни температури около нулата и минимална облачност. В часовете до обяд в някои ниски райони ще се образуват мъгли с понижена видимост. Ще се покаже слънцето, но бързо след това в часовете до вечерта облаците от запад на изток ще се увеличат и дори ще превали слабо дъжд на изолирани места в Западна България. В планинските масиви валежът ще е от сняг в незначителни количества. В най-топлата част на денонощието температурите ще са в интервала от 7 до към 12-13 градуса.

В неделя над цялата страна ще е облачно и ветровито със студен вятър от североизток. Дневните стойности на термометрите ще са от 2-3 до към 7-8 градуса. В хода на деня ще завали, като валежите ще се движат от югозапад на североизток, обхващайки до вечерта цялата страна. На запад ще вали сняг, на изток – първо дъжд, който ще се обръща в сняг с понижаването на температурите.

Снеговалежите ще продължат през нощта и в понеделник, като ще се изнасят към Централна и Източна България. Вятърът ще остане осезаемо студен, а по-силни пориви се очакват в Лудогорието, където ще има условия за навявания. Дневните температури ще се понижат още малко и ще се колебаят между 0 и 5 градуса.
Валежите през двата дни – неделя и понеделник – ще са обилни с натрупване на снежна покривка. Предварителните прогнози допускат до 10-15 сантиметра нов сняг в някои райони в Западна и Северна България. В планините обаче новата снежна покривка може да надхвърли 50 сантиметра.

Очаква се вторник и сряда циклонът да се позиционира с център над Черно море, а периферията му да покривка Централна и Източна България. Там ще са и валежите от сняг, както и по-осезаемите пориви на вятъра. На запад облаците ще се разкъсват, но ще остане студено с дневни температури до 7-8 градуса.

Времето ще се успокои около националния празник 3 март в четвъртък, когато облачността ще се разкъса по-видимо над цялата страна, вятърът ще е по-слаб, а дневните температури ще се повишат.

Публикувано в Делникът. Постоянна връзка.