Отлично се представихме в първото национално състезание по статистика в България

На завършилия преди броени дни втори етап на Първото национално ученическо състезание по статистика „Дейтатон 2023“ нашият отбор Pukanka се представи отлично и заслужено се класира на трето място. В първия кръг на уникалното състезание взеха участие 27 отбора от цялата страна. Област Ловеч имаше само един представител и това бяха учениците от СУ „Васил Левски“ – Троян. В този кръг учениците трябваше да подготвят разработка по темата „Влиянието на физическата активност върху здравословното състояние на населението в България“. Темата беше интересна, а младите проучватели имаха право да ползват само официална информация от страниците на Националния статистически институт и Eurostat. В крайното класиране нашият отбор имаше шести резултат и това му даде право да се включи и във финалната надпревара, която се проведе от 19 до 21 юни в курорта „Боровец“. С презентацията на отбор Pukanka от първия кръг на състезанието можете да се запознаете тука. Заедно със своите ментори всички класирани общо 14 отбора работиха по една много интересна и актуална тема: „Влиянието на номофобията (страха да останем без телефон) върху здравословното състояние на населението в България“. Предизвикателството беше в рамките на 48 часа да се подготвят разработки на базата на избрана от участниците възрастова група, а номофобията да се представи като развиващ се във времето процес на зависимост. Темата се съобщи в началото на състезанието и отборите трябваше самостоятелно да открият, обобщят и осмислят данните по темата. Журито с председател доц. Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ, даде свобода на отборите и техните ментори, освен да използват официалните данни на Евростат, НСИ и ООН, да правят и собствени проучвания и анализи. Критериите за оценка бяха: аналитичност, креативност, интерпретация на данните, способност за ориентиране и вземане на бързи решения, работа в екип, начин на презентация, както и ролята на ментора в процеса на работа. Интересно решение на нашия отбор беше подготвянето на експресна анкета, която участниците предоставиха на своите съученици за попълване онлайн. Само за 6 часа бяха получени 88 отговора, а обобщаването на резултатите бяха част от общата презентация. С презентацията на отбора можете да се запознаете тука.  За голяма радост отборът ни се класира на трето място, като освен грамота и различни награди всеки от участниците получи и сума от 200 лева. Победител в първия Дейтатон беше отбор „Мататон“ от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, следван от „Тийм 51“ от 51-во СУ „Елисавета Багряна“ – София. Нашият отбор беше в състав: Ивайло Кънчев от 10Б клас Стефания Койчева от 10В клас Цветомир Пенков от 10В клас Ментор на отбора е Ангелина Иванова. От сърце поздравяваме нашите призьори. Това е последното състезание по статистика за тази учебна година. През тази година ученици от нашето училище взеха участие в няколко престижни състезания, организирани от Националния статистически институт и Евростат:
  • Конкурс за статистическо есе.
  • Европейска олимпиада по статистика – в два кръга.
  • Международен конкурс за статистически плакат.
  • Втора ученическа конференция по статистика – единственият в страната форум в подобен формат се организира именно от нашето училище.
  • Национално състезание по статистика „Дейтатон 2023“.
Отборът беше поздравен от г-жа Антоанета Илкова, Директор Дирекция в Националния статистически институт, която отбеляза, че Троян е безспорен център на развитието на образованието по статистика в българското училище. Участниците в Дейтатона ще имат възможност да преработят презентациите си в статии, които да бъдат публикувани в списание „Статистика“ в рубриката „Статистика за всеки“.  Повече информация можете да намерите на официалната страница на състезанието: https://nsi.bg/datathon2023/
Публикувано в 51 СУ „Елисавета Багряна“ – София, Eurostat., Антоанета Илкова, Втора ученическа конференция по статистика, Европейска олимпиада по статистика, Ивайло Кънчев, Конкурс за статистическо есе., Конкурси и състезания, курорт „Боровец“., Международен конкурс за статистически плакат, Михаил Кончев (заместник-председател на НСИ), Национален статистически институт, Национално състезание по статистика „Дейтатон 2023“., Новини, номофобия (страх да останем без телефон), ООН, отбор Pukanka, отбор „Мататон“, отбор „Тийм 51“, Отличия, конкурси, състезания, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, списание „Статистика“, Стефания Койчева, Цветомир Пенков с етикети . Постоянна връзка.