Когато играта се превръща в наука- първа среща в Турция по проект From Game to SТEM

От 7. до 11. февруари 2022г., Десислава, Еника, Калина, Нина и Симона от 10 клас, заедно с Ренета Бакарова, заместник- директор по учебната дейност в СУ „В. Левски“ и Свилен Димитров, учител по ИТ, и ученици и учители от Сърбия, Испания и Полша взеха участие в първата мобилност по проект по Програма „Еразъм+“  “From Game to SТEM”. Домакин на срещата беше турското училище Şule Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi в град Манавгат, област Анталия.

На 7. февруари посещението в  Şule Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  започна рано сутринта. Домакините предложиха незабравими преживявания, представяйки историята, културата, образованието, кулинарните традиции и природните забележителности на своя град и страна. Професионална техническа анадолска гимназия Şule Muzaffer Büyük е основана през 1989 г. като Девическа професионална гимназия. От 2012 год. е разположена в две сгради. В нея се обучават общо 756 ученици от 73 учители и асистенти. За 4 години момичетата овладяват знания и умения, свързани с професии в областта на: текстил и облекло, графика и фотография, хотелиерство, ресторантьорство, фризьорство и др. Şule Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi е училище с опит в работата по проекти по Програма „Еразъм+“.

В програмата беше включено представяне на училищата на всички страни, партньори в проекта. Българският екип впечатли своите нови приятели с презентацията си.

На 8. февруари участниците бяха разделени на групи и взеха участие в работилници за запознаване с Ардуино.

Ардуино представляват микроконтролерни платки с отворен код, базирани на принципа „лесен за използване“ хардуер и софтуер. Те взаимодействат с външното им обкръжение чрез различни сензори, бутони, електромотори, светодиоди и други, което позволява на разработчиците на програми да създават широк набор от приложения. Голямо предимство на Ардуино е, че конекторите им са стандартни, което позволява лесно свързване с други устройства и системи.

Проектите, върху които работиха международните екипи, бяха „Светофар“, „Пиано“, „Джойстик“ и др.

На 10. февруари всички се включиха в работилница за уеб базирано 3D моделиране с Tinkercad. Това е софтуер, лесен за използване и бърз за изучаване, който може да се използва от хора с малко опит в програмирането. Задачата на участниците беше да програмират чаша за чай, която може да бъде принтирана с 3D принтер.

Дейностите, които домакините бяха подготвили, за да представят своята страна и нейното културно богатство, включваха пътуване до древния град Аспендос, едно най-привлекателните и интересни места, които могат да се видят в района( през 333 г.пр.н.е. тези земи биват завладени от Александър Македонски. Тук се изгражда удивителен за времето си амфитеатър посветен на Марк Аврелий, който и до днес впечатлява с размерите и структурата си.), античния град Сиде с красивото си пристанище(градът датира от VII век пр. хр. и тук могат да се видят храма на Аполон и на Атина, амфитеатъра, двореца на епископа и базиликата към него, главния и източния портал на града) и Стария град Анталия – Kaleici(тесни улички, чисти и с ориенталски аромат, създаващи неповторима атмосфера).

Срещата в Şule Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi даде възможност на десетокласниците за няколко дена да бъдат ученици в турско училище. Те установиха, че има разлика не само в културата и религията, но и в методиката на преподаване, демонстрирана от учителите.

След седмица изпълнена с приключения, групата се завърна. Екипът на проекта продължава своите дейности по създаването на дигитална игра на английски език, чрез която участниците ще проверят своите знания по природни науки.

Публикувано в Програма "Еразъм+". Постоянна връзка.