„Селфи Троян“ или представата на един кмет за туристическа и СПА дестинация

Търсенето за СПА туризъм в България е нараснало 3 пъти за последните 5 години. Хотелите и центровете в СПА дестинации са подходящи за почивка през цялата година. Разнообразието от цените в отделните региони и типове хотели пък позволява на хора и с малко и с много възможности да планират своята СПА почивка

Курортен комплекс Чифлик е на четвърто място като СПА дестинация в България  (по данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма.)

От началото на годината до края на август, в селото с минерална вода, са отседнали над 16 000 туристи. Курортът в с. Шипково също бележи ръст на посещенията.

След издаването от МИГ Троян, Априлци Угърчин на кулинарна карта на региона, логично е да започне налагането на Троян и като  дестинация за кулинарен туризъм.

Фестивалът на сливата дава възможности за надграждане  и налагане на района като фестивална дестинация.

Всичко казано до тук е основание община Троян да разработи  дългосрочна стратегия за рекламиране на двата курорта и развитие на здравния, кулинарния и фестивален туризъм.

Това може от пожелание да стане реалност само, ако общинската администрация работи в екип и с нужното уважение към организациите и отделните хора, работещи в тази посока. Като Кубрат и снопа със стрели.

Всяко друго поведение на администрацията е глупаво. 

На 18.11.2020 г., Вие г-жо Михайлова, откривате онлайн изданието на събитието „Ваканция и СПА“. Изнасяте презентация на тема „Дестинациите-възможности по време на криза“, която включва анализ на туристопотока в община Троян през настоящата година, нагласите на българския турист след появата на COVID-19, усилията, които Община Троян полага в подкрепа на туристическия бранш и кампанията „За да остане Троян в сърцето ти“.

Нито една дума за СПА туризма в двата курорта, неговите възможности и проблеми в COVID кризата? Нито дума как общината има намерение да подкрепи тези вече наложили се и реално носещи приходи центрове.

За сметка на това Вие се хвалите с иновативен подход към развитието на местния туризъм: „Арт инсталации и графити, на които туристите да си направят селфи в Троян са една от идеите, с които градът в сърцето на Балкана привлича български туристи.”

Г-жо Михайлова, Вашата компилация ни кара да си зададем доста въпроси – какво е това селфи туризъм и има ли той почва у нас, и как Вашата революционна презентация се свърза с дискусията ”Ваканция и СПА-туризъм”.

Къде са арт инсталациите и уникалните троянски графити, които поставят нашият град в центъра на масовия селфи  туризъм?

Значението на арт инсталация според Уикипедия означава: „Жанр в изкуството, от работи в  триизмерно пространство, които често са специфични като положение, и проектирани така, че да променят възприятието за това пространство”

Графити (Уикипедия) са: „рисунките или надписите на обществени места (стени на къщи, метрото, улицата), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура

Арт инсталации така и не открихме. Ще е притеснително, ако те съществуват само в съзнанието на екипа Ви.

Графити в най-прекият смисъл на термина има само на бетонната стена между “Елпром” и жп-прелеза. Но естетическите им качества са такива, че те могат да бъдат пример единствено, как не бива да се правят такива неща.

Такива изрисувани блокови стени като тази на паркинга на общината има вече почти във всеки български град. Не знаем каква статистика водите, но пред  изрисуваните три калкана не са забелязани тълпи от туристи.

Няма как да си направиш снимка пред Вашата туристическа гордост / изрисувания калкан до паркинга на общината/, защото пред него е действащ паркинг.  И при на най- добро желания и фантазия няма как да се преодолеят постоянно спрените там автомобили.  Въпросната гордост се оказа и в доста лошо състояние, защото вече е започнала да се лющи и руши. В близко бъдеще ще трябва да похарчите пари, за да запазите стенописите. Според специалисти заради лошо подготвената основа тези разходи ще са периодично необходими и постоянни.

Оправдано ли е това бъдещо харчене на публични средства пред съмнителните възможност нарисуваните стени да се превърнат в любима национална туристическа селфи дестинация?

Потърсихме мнението и на хората от туристическия бранш в СПА туризма и се натъкнахме и на техните коментари:

„Наистина ли г-жа Михайлова вярва, че туристи ще пътуват само за да се снимат с графити и арт инсталации по жилищни сгради в Троян? Изданието не случайно е озаглавено „Ваканция и СПА“ а не „Графити и арт инсталации“, изхождайки от това причината, поради която тя е поканена в изданието са Шипково и Чифлик, а не графити по сгради, заплатени от туристическата такса на двата курорта. Редно би било в едно такова издание да каже поне дума за минералната вода и курортите около Троян.”

Г-жо Михайлова, когато един кмет има желание наистина да развива дадена сфера, в основата на управлението му би следвало да е екипната работа и търсенето на съответните професионалисти, на тяхното мнение и добри практики. Това определено дава резултати. Популизмът, постоянната самореклама и незачитането на постигнатите от други  резултати, носи само временна популярност и хаотично маркиране на “дейности” без ефект.

Материалът „Селфи Троян“ или представата на един кмет за туристическа и СПА дестинация е публикуван за пръв път на Промени Троян.

Публикувано в "Селфи Троян", "Селфи Троян" или представата на един кмет за туристическа и СПА дестинация, Курортен комплекс Чифлик е на четвърто място като СПА дестинация в България, Представата на един кмет за туристическа и СПА дестинация - Троян, Селфи "СПА" туризъм по троянски - според кметът на Троян г-жа Михайлова, Факти с етикети , . Постоянна връзка.