Картофен снежен човек изненада малчуганите в Троян

картофен снежен човек в троянСилен интерес имаше към първите кулинарни демонстрации по проекта “Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”. Екипът на проекта сега показва на децата как да си направят снежен човек от картофи и гъби. Пред ученици и бременни Милена Мартинова – преподавател по Организация на хотелиерството в СОУ «Васил Левски», демонстрира рецепта за пъстра салата. При приготвянето й асистира Кристина Йорданова – най-добрият млад готвач в България за 2012г. в националното състезание  между  професионалните училища.  Членовете на четири пенсионерски клуба участваха в приготвянето и опитаха зеленчуков кекс в цветовете на есента. Присъстващите на   демонстрацията получиха необходимите зеленчуци, за да си го направят и в домашни условия. На всички присъстващи и от трите целеви групи по проекта в Троян се  раздават 500 кг  пресни плодове. Същото количество получават ежемесечно и участниците в кулинарните демонстрации в Ловеч- на 13,14 и 17 декември.

 

Проектът е част от инициативите на Дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия (ЕК), която е разработила специална платформа“Диети, физическа активност и здраве”. Платформата е част от по-обширната европейска стратегия по проблемите на храненето, свръх теглото и затлъстяването. По данни на Световната здравна организация до 2015 г. се очаква броят на хората с наднормено тегло да нарасне до 2.3 млрд души. Това означава, че близо всеки трети жител на планетата ще бъде с наднормено тегло. По данни на Министерството на здравеопазването у нас 60% от българите над 18 години и 20% от децата между 7 и 18 г. са с наднормено тегло.

 

Тревожната тенденция кара все повече страни и правителства да посягат и към непопулярни мерки, за да ограничават консумацията на нездравословни храни. През 2011 г. в Унгария беше въведен данък от 50 цента върху мазните храни, както и по-високи ставки върху содата и алкохола. Постъпленията от тях се използват за подобряване на здравните грижи за населението. В началото на ноември френските сенатори поискаха да бъде въведен данък върху храните, съдържащи палмово масло – налог, наречен данък „Нутела” по името на известната марка течен шоколад, който ще поскъпне в резултат на новата такса. Най-напред в това отношение е Дания, която през октомври 2011 г. въведе тъй наречения „мазен данък” , а по-късно и допълнението към него, т.нар. данък „захарни изделия”. Оказва се обаче, че жителите на страната започват да минават границата, за да си купуват нездравословните храни на по-ниски цени. Едва ли само с административни мерки може да се противостои на световната тенденция  към прогресиращо затлъстяване на населението.

 

Решението е в осъзнаването на проблема и личната активност да променим вредните хранителни навици. Ефективната комуникация по темата  в публичното пространство и партньорството между бизнеса, държавните институции, НПО в сферата на здравеопазването, здравните експерти и групите от потребители дава добри резултати. Чрез различни дейности и инициативи членуващите в европейската платформа “Диети, физическа активност и здраве33 организации са постигнали впечатляващи резлутати. За периода 2006 – 2010 г. в ЕС са консумирани 183 тона по-малко сол и 2229 тона захар, а само за две години  – 2008-2010 г. са използвани 1314 тона по-малко мазнини.

/информацията е от прессъобщение по проекта/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.