Маестро Генков е седмият носител на наградата „Николай Ганков“

Маестро Генков е седмият носител на наградата "Николай Ганков"Малка скулптура на сладкопойна птичка представлява седмият приз „Николай Ганков“, връчван  за всеотдайност в името на културата, за Дух, достолепие и голямо сърце традиционно на 27 март, Международния ден на театъра. На този ден е роден Николай Ганков, дългогодишен секретар на читалището в Троян, режисьор, политик, общественик, тв журналист. Идеята за наградата е на сина му Христо, а избора прави Инициативен комитет. Тазгодишният носител е маестро Иван Генков – една от гордостите на Троян, с национални постижения в хоровото изкуство като диригент, основател и ръководител на редица хорови формации в Троян, Черни Осъм, Орешак, посветил над 60 години от живота си на изкуството. Маргарита Генкова получи наградата вместо  своя баща, който по здравословни причини не успя да присъства на церемонията и да чуе лично аплодисментите, с които залата стана крака, за да изрази своята любов, почит и признателност. Маестро Генков бе поръчал да дъщерята да предаде не само неговата благодарност, но и това, че я приема като връчена му лично от Николай Ганков, когото оценява високо и благодарение на когото, по думите му, в троянското читалище в първите години на промените въпреки трудностите се е съхранило правенето на изкуство от талантливи самодейци, достойни за уважение.
Христо Ганков бе подготвил спектакъл, с който троянци отбелязаха Международния ден на театъра. В този спектакъл актьорите Радой Стойчев и Венелин Йорданов – Хъша, с които е работил и Николай Ганков, представиха притчи на Хорхе Букай/ Сънят на роба“, „Окованият слон“, „Жабки в каймака“, „Часовникът, който е спрял на 7 ч.“ и др./, посрещнати с голям интерес от публиката. Вплетени бяха и кадри от интервюта на Николай Ганков в предаването му „Троянски дневник“ с родения в Троян режисьор Николай Акимов, с младия и почти слаб тогава Любо Нейков, които открехват истини за себе си, своето творчество и театъра. Художникът Марко Табаков в запис от 2005 г. говори за Николай Ганков като изключително ерудиран човек, като голям творец, направил двете забележителни постановки „Езоп“ и „Майстори“, като личност, умееща да се радва на успехите на другите. „За мен той не е мъртъв, а обитава едно друго измерение – измерението на Духа“, е казал тогава Табаков.
За първи път това културно събитие, родено и съществуващо заради една лична инициатива, бе уважено и чрез присъствието на кмета. Донка Михайлова поздрави Христо Ганков за това, което прави, за да поддържа една традиция.
Вечерта завърши с премиера на документалния филм „Реална ФАНТАЗИЯ“ за 20-годишния юбилей на дует „Фантазия“, в който са чаровните музикантки Амория Маркова /пиано/ и Мариета Куцарова/флейта/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.