Благой Голубарев от ИТН в Ловеч: За вдигането на цената на тока ние предложихме осемнадесет мерки, които спешно трябва да се вземат под внимание и да се изпълнят

Как ще коментирате рязкото покачване на цената  на тока, заради което бизнесът  протестира? Вчера беше над 600 лв. на MWh,  какво е решението, което предлага „Има такъв народ?“

За вдигането на цената на тока ние дадохме, осемнадесет мерки-краткосрочни и средносрочни, които спешно трябва да се вземат под внимание и да се изпълнят. Представихме ги на пресконференция, която се проведе преди десет дни. С гордост ще кажа, че две от тези мерки вече са приложени.  Вчера стана ясно, че ще има компенсиране в размер на 110 лв. на MWh час за всички фирми, не само на големите, а за всички, което е глътка въздух. Ние  посочихме механизма, по който това може да стане, а именно от изкуствените свръхпечалби на държавните производители. Първоначално ни отговориха, че това не може да стане, но ето че сега виждаме как точно по нашия механизъм, се обмисля и ще бъде дадена тази помощ. Тя няма да може да покрие напълно разходите, но все пак е глътка въздух за бизнеса.

Високата цена при нас идва от високото търсене в региона. Ние сме един огромен износител. При спрян един блок на АЕЦ Козлодуй, в момента изнасяме между 800 – 900  мегавата, а когато работят и двата блока ние изнасяме близо 1,5 в определени моменти стигаме и до  2 мегавата, макар и за кратко. Това означава, че ние с производството нямаме проблем и кризата не е от липсата на ток, а от високата му цена. Спазвайки европейските правила, ние не можем да спрем износа, но предлагаме друго, което сме предложили, което се прие и се изпълни е намаляване на търговете. Бяхме предложили една цифра 5 мегавата да се раздроби, така че повече фирми да вземат. Не можем да спрем фирмите, които ще дойдат, ще го купят и ще го изнесат, но поне няма да купят цялата енергия, ще купят малки количества и ще изнесат тези малки количества, които все пак ще донесат някакви печалби, които  пак можем да  разпределим по другото наше предложение.

Добре! Да разбирам ли, че цената на тока се е вдигнала заради голямото търсене?

Точно така, да!

А ако се намали износа няма ли да падне цената?

Нека да поясня и друга причина. Не само голямото търсене. Веднъж е голямото търсене, а втори път е огромното повишение на цената на квотите за въглероден двуокис, които достигнаха до немислими цени  миналата година. Твърдо над 60 евро за тон, което  нашите централи, работейки сега на въглища, макар и на високи цени, ще трябва да платят. Тези квоти трябва да се платят през април – май месец и не се знае тогава дали нашите централи ще излязат на печалба или не. Едно от нашите предложения беше да се управлява рискът създаден от тези цени на квотите за емисии, като се закупят сега, а не да се закупят вече април,  май когато цените ще бъдат още по-високи.

Тоест с приемането на зелената сделка със закриването на ТЕЦ-овете, тогава би могла да се нормализира цената на тока?

Това е така, но зелената сделка  не може да стане от днес за утре. Това е процес, за който ние имаме визия, че трябва да бъде управляван балансирано. С други думи да се закрива тогава, когато вече имаме някаква алтернатива, нещо изградено. А как ще стане, в какви срокове, какво ще се направи? Решението тук е по първия наш приоритет – изработването на една национална  доктрина за енергетиката и не само за енергетиката, която вече ще даде  ясните моменти, ясните точки за пътя, по които можем да го постигнем.

Добре до края на годината каква цена очаквате за MWh?

Аз не съм оптимист до края на годината. Зависи и от това каква зима ни чака. При една по-топла зима ще бъде по-леко, при по-студена зима ще бъде доста по-трудно. Ще дам пример с Германия. Там това много зависи от вятъра. През 2020 г. имаше много вятър,  по-малко търсене заради COVID 19  и тогава там имаше отрицателни цени. През 2021 г. много рязко намаля вятърът и това доведе до включването на въглещните централи и до рязък скок. Енергийната криза  е световен проблем. Трябва да се създаде  европейска визия за решаването на този проблем. Да бъде създаден европейски фонд за сигурност на газовите доставки. Както и преразглеждането на тази търговия с емисии, за която ние имаме основателни съмнения, че има нещо нередно в нея, някаква спекулация, която се случва извън България и не можем да я докажем, но съмненията ни са основателни. Това, което предлагаме като по-бърза мярка е свързано и с енергийно уязвимите потребители.  Те в бита да могат да си направят фотоволтаици на покрива, да си произвеждат енергията на място и да си помагат с това при един облекчен уведомителен режим. С други думи до определена мощност да имаме уведомителен режим, прави се до тази мощност и електро разпределителното дружество е длъжно само да подмени електроенергията.   

Очаквате ли криза с газа?

Кризата с газа я има. Към момента тя е ценова. При тези цени много от предприятията ще спрат, но тя се дължи на миналогодишните цени, които бяха ниски, големите хранилища в Европа се напълниха. Сега се изпразниха тези хранилища в очакване на ниски цени пролетта, те не се случиха и на практика при по-празни хранилища през зимата няма как цената да бъде по ниска. Но има едни други моменти. Например натискът на Русия Северен поток 2 да бъде пуснат. Ако той бъде пуснат, чисто политически, това са политически моменти, ако той бъде пуснат и цената ще падне, но ще има пък и други последици.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Публикувано в Горещо, Интервюта, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021. Постоянна връзка.