Д-р Мадлена Бояджиева бе сред присъстващите на представянето на втората авторска книга на Ваня Делийска „Моите стръмни пътеки“

В навечерието на фолклорния събор на народното творчество „От Тимок до Вита“, жители и гости на с. Черни Вит имаха възможността да присъстват на представянето на втората авторска книга на Ваня Делийска „Моите стръмни пътеки“. Мястото на събитието бе сцената в центъра на селото, където авторът разкри част от своите вълнуващи „стръмни пътеки“, своите творчески и житейски моменти, висини, падения и предизвикателства, които стоят в основата на книгата. На представянето бе и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави г-жа Делийска за прекрасната книга, която по един емоционален начин докосва душата на човек, въвлича го в историите и го кара да ги съпреживее с автора.
Можем да кажем много за г-жа Делийска – създател и диригент на един от най-добрите детски смесени хорове у нас – “Звъника“, почетен гражданин на с. Черни Вит, получава и място сред заслужилите граждани на гр. Плевен, деен, амбициозен и необикновен човек, роден тук в тетевенския балкан и носещ своето родно място в сърцето си, каза д-р Бояджиева. Искам да приветствам това, че г-жа Делийска е решила да събере целия си свят в книга и да го сподели с всички нас, защото книгите са истинско богатство, което трябва да пазим. Те ни дават ключ към ново познание, към мирогледа на автора с неговите истории, мисли и чувства, дават ни различен поглед върху всичко, което ни заобикаля, дават ни ценни уроци и поуки, а е безспорно, че ще открием всичко това и в книгата на г-жа Делийска, добави още кметът.
Ваня Делийска е родена в балканското село Черни Вит. По пътя на музиката тя поема още като ученичка в класа по оперно пеене на известната музикална педагожка Дора Гложенска в плевенското музикално училище. Приета е за солистка в опера „Христо Бръмбаров“ в Плевен, но по стечение на обстоятелствата, се налага да прекъсне обещаващата си кариера на оперна певица и става музикален педагог. От 1991 г. е поканена да работи в Центъра за работа с деца в Плевен, където създава смесения детски хор „Звъника“. Носител е на множество персонални награди, сред които Златна лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци, Почетния знак на Народното събрание и други. Вечерта завърши с концерт на Ивелина Росенова – Иви, а двете събитията, които са част от програмата на събора, бяха уважени както от кмета на Община Тетевен, така и от кмета на Черни Вит – Цветослава Христова, председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, жители и гости на селото.
The post Д-р Мадлена Бояджиева бе сред присъстващите на представянето на втората авторска книга на Ваня Делийска „Моите стръмни пътеки“ first appeared on TroyanPress.com.
Публикувано в КУЛТУРА, Тетевен. Постоянна връзка.