Интересни и забавни факти за обувките

– Смята се, че първите естествени обувки са били изработени от животинска кожа и дърво преди повече от 8000 години.

– Преди 4 000 години обувките от сурова кожа стават все по-често използвани.

– За да направят ходенето по горещия пясък по-поносимо, обущарите от Близкия изток започват да произвеждат обувки с токчета.

– До средата на XIX век обувките са предназначени за носене и на двата крака. Едва наскоро започват да се произвеждат специално за всеки крак.

– По същия начин, дълго време европейските мъже и жени са носили едни и същи модели обувки. Едва след XVIII век това се променя.

– Маратонките са въведени за първи път в Европа в края на XIX в., но придобиват популярност, след като американските производители започват да ги произвеждат масово.

– Средностатистическата американка притежава 30 чифта обувки, харчи средно по 300 долара годишно за обувки и 60% съжаляват за поне една от покупките си на обувки. Много от тях търсят обувки бг кодове за отстъпка за допълнителни намаления.

– В Европа заострените пръсти на обувките стават символ на богатство и власт. Те са били на мода най-вече между XI и XV век.

– Алтокалцифилията е фетиш към колекционирането на обувки с високи токчета.

– Първите обувки са били направени от хора, които са живели в горещ и студен климат и са имали нужда да предпазват краката си от природните стихии. Заради горещия пясък, египтяните изобретили сандалите, а обувки от животинска кожа са носени през последната ледникова епоха.

– Дори по време на Втората световна война, производителите на обувки успяват да задоволят голямото търсене на женски обувки с висок ток, като използват нетрадиционни материали като дървени сламки и змийски кожи.

– Когато Катерина Медичи отива във френския двор, за да се омъжи през 1533 г., тя е първият човек, който носи модерни обувки на висок ток извън Италия.

– Смята се, че на възраст средно между 12 и 63 години, жените носят обувки на висок ток.

– Към края на XVI в. благородниците и членовете на кралското семейство в много европейски дворове носят обувки на висок ток. В зависимост от актуалните модни тенденции размерите им са варирали от 3 до 24 инча. По-голямата част от тези обувки били толкова големи, че носенето им изисквало помощта на няколко слуги.

– През 1954 г. Роджър Емануел проектира обувки на висок ток тип „stiletto“. Думата „stiletto“ произлиза от латинската дума „stake“, която означава „малък нож“.

– През XVI и XVII в. токчетата винаги са били боядисвани в червено и синьо.

– За да гарантират щастието на двойката, китайските булки хвърлят една от булчинските си червени обувки на покрива на дома си.

– Унгарските младоженци вдигат тост за булката от нейната сватбена пантофка.

– През второто хилядолетие от н.е. в Азия за първи път се използват силно подсилени ботуши за открито. След пристигането си в Европа те претърпяват няколко промени – от материалите до дизайна.

– През 1840 г. първият модерен дамски ботуш е създаден за английската кралица Виктория.

– Много древни и съвременни церемонии включват използването на обувки. През Средновековието младоженецът получавал обувките на булката от баща й, в Унгария младоженецът пие вино от пантофката на булката, а в популярната американска култура обувките на младоженците често се връзват за колата им.

– Мария Антоанета е имала 500 чифта обувки, а според легендата е екзекутирана, докато е носела обувки с високи токчета.

– След добре известната победа на херцог Уелингтън над Наполеон в началото на XIX век се ражда един от най-популярните дизайни на обувки. Неговите ботуши Уелингтън се превръщат в задължителен аксесоар за британското кралско семейство, когато става въпрос за лов и дейности на открито. Този дизайн бързо се разпространява в Съединените щати, където всеки член на армията получава по един чифт.

– Музеят на обувките Bata в Торонто, Канада, е единственият музей на обувките в Северна Америка. Те разполагат с колекция, която датира от наши дни до 2500 г. пр.н.е.

Публикувано в КУЛТУРА. Постоянна връзка.