Какво да очакват посетителите на   традиционния панаир на занаятите в Орешак?

За поредна година, от 12 до 15 август, Традиционният панаир на занаятите в с. Орешак ще събере майстори-занаятчии и търговци от цялата страна. Организацията на събитието, водещо началото си от средата на 18 в., е дело на Община Троян, Троянски манастир „Успение Богородично“, Кметство – с. Орешак и Национално изложение на художествените занаяти – Орешак.

През последните две години, поради наложените в страната противоепидемични мерки, силно беше ограничено присъствието на търговци на традиционния панаир в село Орешак, като до участие се допускаха само майстори-занаятчии. През 2022 г., за първи път, събитието ще се проведе в нов формат, с три обособени зони – за търговия, за детски забавления и „Улица на занаятите“.

 „Улицата на занаятите“ ще бъде организирана от Община Троян. върху имот – общинска собственост, представляващ участък от ул. „Стара планина“ /в посока от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства към механа „Горски кът“. Задължително условие за участие в „Улица на занаятите“ е участниците да притежават валидно Майсторско свидетелство/диплома, удостоверяващо/ща квалификация в областта на изкуствата или занаятите.

Зоната за търговия ще бъде организирана от Троянски манастир „Успение Богородично“ върху имот, собственост на манастира, представляващ голямата поляна северно от „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак“.

Зона за забавление на деца ще бъде организирана от „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак“ ЕООД.

Няма да бъдат ощетени и любителите на кулинарните изкушения, които ще могат да хапнат, както в многобройните заведения за хранене в Орешак, така и в специално изградените бирарии.

До 17.00 часа на 2 август, когато изтича крайният срок за подаване на заявления за участие, са подадени 50 искания за включване в зоната за търговия и 75 за „Улица на занаятите“.

Интересна атракция могат да очакват посетителите на Панаира на 13 и 14 август. Регионалният клон на НД „Традиция“ – „34-ти троянски пехотен полк“ Троян –Априлци и Севлиево ще представи възстановка на някогашния Орешашки панаир, направена по разказа на Димитър Гемиджийски „Три дни“. С участие в събитието са ангажирани над 70 членове на дружеството от цялата страна, а мястото на провеждането е на площадката пред входа на Националното изложение на художествените занаяти – там, където по сведения на историци, се е правел някогашния панаир.

Ежегодно храмовият празник на Троянския манастир и Традиционният панаир на занаятите привличат хиляди посетители от страната и чужбина, което налага сериозна предварителна организация, свързана с преминаването по възловата ул. „Стара планина в Орешак.

Посетителите на Троянския манастир, придвижващи се с автомобили ще бъдат насочвани към обособените паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари, банкети и свободни площи около Троянския манастир и по обходния маршрут за движение.

Движението на превозни средства към с. Черни Осъм и вилна зона с. Орешак ще се осъществява по ул. „Иван Лалев“ и обходен маршрут, обозначен с указателни табели.

Забранява се движението на пътни превозни средства по ул. „Стара планина“ в с. Орешак, в участъка от „Старият съвет“ до „Троянски манастир“, за времето от 13.00 часа на 12.08.2022 г. до 06.00 часа на 16.08.2022 г.

Публикувано в КУЛТУРА. Постоянна връзка.