Бурни страсти около 4-те милиона

Бурни страсти около 4-те милионаЕдно от най-емоционалните си заседания преживя троянският Общински съвет, преди да излезе в лятна почивка до края на септември. Заседанието бе посетено и от граждани, призовани чрез форум, се разбра по време на дебатите. Гражданско присъствие по принцип не се наблюдава в залата на местния общински съвет – заседанията обикновено се следят от журналисти и присъстващи заради служебния си дълг общинска администрация, селски кметове и шефове на общински фирми. Поводът да е многолюдно сега бе  предложението на кмета Акимов Общината да вземе кредит, с който да обслужва задължения по европроекти. След доста изказвания „за“ и „против“ бе прието Община Троян да поеме дългосрочен дълг в размер до 4 млн.лв. с период на погасяване 10 години. Кметът е упълномощен да задейства процедурата по избор на финансираща институция. В решението са включени редица условия по заема, които целят да го направят възможно най-изгоден за общината. „Този дълг ще е за обезпечаване на разплащанията преди възстановяване на направените разходи от управляващите органи“ на съответните европрограми, както и за собственото съфинансиране, за реализирането на 6 -те крупни европроекта, по които се работи при нас. Въпреки разгорещените изказвания „против“, при гласуването за кредита бяха „за“ 25 съветници, а само двама – против.
Ето и по-важното като становища от дебата.
Съветникът от ДСБ Мариела Шошкова предложи „поради липса на финансово-икономическа обосновка“ на предложението да бъде насрочено ново обществено обсъждане за него и да се даде информация, като се отговори на дълъг списък от въпроси, които тя бе подготвила. Общественото обсъждане, изисквано по закон, е минало без особено гражданско присъствие и не е отразено в медиите, затова трябва да се насрочи ново според Шошкова. Отговорът на вносителя бе, че обсъждането е било оповестено според общоприетия начин, а неприсъствието на някои общински съветници и на граждани е тяхна лична отговорност. Сред основните въпроси, които зададе г-жа Шошкова, бе дали има санкции, наложени на Общината от междинния контрол по проектите, които тя изпълнява. Съветникът от ВМРО Николай Тодоров се изказа в подкрепа на заема, като подчерта, че ако той не бъде взет, ще бъдат стопирани проектите и ще „дозатънем в блатото“. Г-н Тодоров декларира, че се отказва от възнаграждението си на общински съветник – то да отиде за плащанията на лихвата по заема. „Ако и друг пожелае да стори това, ще бъде от полза за Общината“, заяви Тодоров. Донка Банковска от БСП зададе основния въпрос според нея: „Какво ще стане, ако не се получи одобрение на кметското предложение? „. Категорично против заема бе съветникът Даниел Сираков, а Мичо Генковски от ГЕРБ каза, че с такъв заем за 10 години се минира работата на двама бъдещи кметове и на два общински съвета. Той излезе с конкретното предложение да се изиска среща с Министъра на околната среда и водите, за да се направи опит санкциите да отпаднат. „Този кредит ще е поредният пирон в ковчега на Троян“, заяви емоционално Генковски. Делови тон в обсъждането внесе Йордан Данков, председател на Икономическата комисия: „когато има нужда от кредит, е направен анализ. Трябва да сме убедени, че с този кредит ще намерим по-малкото зло“. Иначе, обясни той, санкциите, които ще повлекат изпълнителите на проектите, защото не си получават плащанията, ще са много и далеч по-големи от лихвите, които ще се платят.
Кметът Акимов се изказва няколко пъти, за да отговори на въпроси на съветниците. Той бе категоричен, че няма да се променят данъците заради кредита. Кметът получи подкрепа от предишните управляващи – Кольо Кацаров каза, че ще гласуват „за“ с ясното съзнание, че това ще бъде използвано от популистите срещу БСП, но че иначе Троян ще се отдалечи от европейското за дълъг период от време. Екскметът Енкин припомни от собственото си кметуване как всяка идея за заем е била приемана с опасения, но че подобни стъпки не са утежнили състоянието на общината и кредитът се е обслужвал нормално. От непривичното си мълчание този ден излезе и Илиян Пеевски от Атака, който каза, че е изумен от популизма на някои съветници. Пеевски подчерта, че системата е такава в момента, че нито една българска община не може без кредит да реализира нито една програма. Или ще правим проектите, а те не могат без заеми, или се отказваме, посочи той алтернативата. Пеевски зададе един важен въпрос – за консултанта, взел голям хонорар, но допуснал грешките, заради които общината е санкционирана, и съответно неговата отговорност.

10 thoughts on “Бурни страсти около 4-те милиона”

 1. Sled kato Akimov shte izbira finansirashtata institucia mozem da se dosetim koia shte e tia! Dali niama da e bankata na sina na Akimov?

 2. Това ли е този форум за който днес Мариелка говори, ами то тук няма такова нещо (като форум)? Къде мога да се регистрирам?

  Какво му беше емоционалното на вчерашното заседание? Без Пеевски (добре, че поне се изказа веднъж), вчера нещата протекоха като на партийно събрание. А монотонното мрънкане на Анчо с което „емоциите“ в мен хептен замряха накрая – направо ме приспа.

  Интересно ми е чисто по женски, всичко по този заем предварително ли беше решено? Защото не вярвам на Илиян, че е бил чак толкова болен та да се откаже да се изяви.

 3. Като чета, не ми е ясно защо триото Даню Мозъка – Кокошкова – комунистМичо капиталистГенковски са вдигнали такава олелия по тази точка.
  Възможни варианти
  1. Вродена умствена недостатъчност и несполучлив опит за изява пред подбрана и доведена публика?
  2. Социалистическо мислене и тотално непознаване механизмите при усвояване на еврофондовете? /а уж Кокошкова беше много дясна/
  3. Обикновенна простотия и нов сериал на „Тримата глупаци“?

 4. Г-н StanevskiVS,
  не е беда и не сте виновен, че нямате информация как се процедира с проектите по европрограмите. Бедата е, че има общински съветници, които също не са наясно и затова правят от „мухата слон“ и стресират населението на общината с неадекватното си поведение и изявления.
  Няма как да е друго, защото от 3 години Троян е в тотално информационно затъмнение, срещу което опитвам да се боря, но за сега без успех. Все пак нещата рано или късно излизат на „бял свят“, но цената която плащаме и ще платим заради това информационно затъмнение ще е доста висока.
  Ще се опитам съвсем накратко и без претенции за всеобхватност на различните и многобройни варианти да ви обясня „технологията“
  1. След като сте спечелили даден проект, държавата ви отпуска 10% или 20% или малко повече реални средства от стойността на проекта срещу записна заповед спрямо стойността на аванса. Записната заповед се гласува от ОбС.
  2. Останалите средства сами си ги набавяте, чрез кредити, средства от бюджета, но в рамките на годината или друг източник /ако има такъв/
  3. Като завършите проекта и имате съответните протоколи за правилното изразходване на средствата и реализацията на строителството – държавата ви дава останалите 90 или 80%, с които погасявате банковите си кредити и т.н.
  4. Естествено губите средства от начислени лихви. Но все пак по-добре малко лихви и много реализирани средства по проекта, отколкото нищо
  5. Възможно е държавния орган да открие или да „открие“ технически или други грешки или „грешки“ по време изпълнението или след финализиране на европроекта, за което може да получите санкция до 25% от стойността на проекта.
  Това е възможно най-елементарното обяснение. Иначе нещата са доста по-сложни и са необходими добри специалисти и добре информирани хора които да вземат Решенията и да се занимават с цялата тази дейност и процедури.
  Етто защо исках в Троян да има ОБЩИНСКА консултантска фирма, която самостоятелно или в съдружие с водещи консултантски фирми в страната да подпомагат Общината и общинските проекти от една страна, а от друга страна да подпомагат, консултират и да реализират кандидатстването и изпълнението на подобни проекти за малките частни фирми, малки бюджетни организации, граждански сдружения и т.н.
  Тук е редно да спомена, че именно г-жа Шошкова и г-н Сираков водиха най-свирепа битка в Троян да няма такава фирма, а днес същите най-много пищят за европроектите и задължителните кредити по финансовото обезпечаване на спечелените от общината европроекти. Няма да пропусна и долнопробните лъжи, манипулации и съзнателни заблуди по тези въпроси от т.н. журналист Г.Маринов, който е флагмана на информационното затъмнение в Троян, което го превръща в пряк участник и съучастник на днешния погром над Троян.
  Виждам, че сте буден и заинтересован човек и с удоволствие ще отговоря на интересуващи ви въпроси.
  Защото при тази информационна мъгла нямате друг шанс 🙂
  Поздрави!
  ИП

 5. До: ИП. Благодяря ви за желанието да ни осветлите!

  Тази Общинска консултантска фирма какво представлява и какви са нейните функции?

  Според вас, каква е нагласата г-ж Шошкова и г-н Сираков относно еврофинансирането ни, да не са имали някаква друга идея за усвояването на тези пари.

 6. г-н StanevskiVS,
  Най добре ще е да ви предоставя предложението на Атака като точка от дневния ред за мартенската сесия на ОбС Троян
  *

  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
  На ОбС ТРОЯН

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РЕШЕНИЕ
  От общинските съветници на група “Партия Атака”
  За редовната сесия на ОбС Троян през м.Март 2010 г

  Относно: Учредяване на общинска фирма в община Троян

  Основаниe:
  След приемането на Република България за пълноправен член на европейския съюз, българската държава и особенно българските общини са изправени пред сериозно изпитание – достигане нивото и качеството на живот в българската държава, нейните общини и всички граждани в Р.България до нивото и качеството на живот в другите държави членки на ЕС. Достигането на тези показатели е невъзможно да бъде реализирано със собствени средства и по тази причина за Р.България са предвидени милиарди средства за инвестиции от ЕС, разпределени по различни оперативни програми до 2013 г..
  Днес община Троян не може и не трябва да разчита единствено на приходи от данъци, такси, наеми от общински обекти и държавни субсидии, както и на относително малък брой проекти по оперативните програми.
  Днес, както на държавно, така и на общинско ниво – изоставането в усвояването на тези средства по ОП е факт.
  Днес, след размразяване на плащанията по спрени програми, както и отварянето на всички ОП, сме изправени пред още едно предизвикателство – за по-кратък срок да се реализират по-голям брой проекти с финансиране от еврофондовете.
  По тази причина българското правителство реагира, създавайки нов екип към МС за координация и подобряване кандидатстването и усвояването на средствата по ОП.
  По тази причина и община Троян трябва да действа адекватно и да предприеме спешни мерки във връзка собственото си участие по кандидатстване и реализация на програми от възможното си участие в различните ОП.

  Цели и основна дейност на общинското дружество:
  1. Извършване на консултантски услуги и оказване на техническа помощ за подготовка на проекти на общината и други институции и организации на местно ниво, изготвяне на апликационни документи за кандидатстване по Оперативните програми, финансирани от ЕС по:
  • ОП „Регионално развитие”;
  • ОП „Околна среда”;
  • ОП „Транспорт”;
  • ОП „Развитие на човешките ресурси”;
  • ОП „Конкурентноспособност”;
  • ОП „Административен капацитет”.
  • Програма за развитие на селските райони 2007-2013
  2. Установяване на партньорство и съвместна работа с български общински, държавни и частни консултантски фирми;
  3. Установяване на партньорство с представителства на градове и региони в Брюксел с цел участие в регионални мрежи и тематични консорциуми – основен инструмент за съвместно участие в европейски програми и проекти, осигуряващи европейско финансиране на регионално ниво;
  4. Подготовка, разработването и представянето на общински проекти за финансиране по европейски програми и от международните финансови институции;
  5. Подготвя и поддържа база данни за изпълняваните проекти, финансирани от ЕК и международните финансови институции, за тяхното управление и информация относно напредъка им;
  6. Координира и управлява изпълнението на международни проекти и програми, в които общината е страна, като оказва методическа помощ за изпълнение на проектите
  7. Поддържа връзки с чуждестранни и местни организации, проучва и систематизира техния опит в тази област и изгражда директна връзка между общината и Европейските институции;
  8. Следи възможностите за кандидатстване по европейски програми и инициативи, финансирани от други международни организации и по оперативните програми в страната;
  9. Организира и координира дейностите, свързани с осигуряване на публичност и прозрачност относно получените от ЕС и международните финансови институции средства по проектите;
  10. Събира и предоставя информация за външни финансови институции и организации, предоставящи финансови средства, проучва възможностите за идентифициране на нови източници за финансиране;

  На основание Чл.3. (1) и (2) от Наредбата за реда за упражняване правата на Община Троян в търговските дружества с общинско участие в капитала, в граждански дружества и сдруженията с нестопанска цел предлагаме следния

  Проект за Решение
  1.Общински съвет Троян учредява общинско дружество „…………” ЕООД с предмет на дейност:
  а/ Консултантска дейност
  • консултантска дейност за реализация на проекти в социалната и инженерната инфрастуктура и екологични проекти;
  • инвестиционни програми и проекти, свързани с транспортната инфрастуктура и реализация на системи за вертикална и хоризoнтална сигнализация;
  • консултантска дейност за подготовка на фирмени сертификации по ИСО (ISO) за качество, безопасни условия на труда и опазване на околната среда (за фирми в сферата на строителството и услугите).
  б/ Подготовка, кандидатстване и реализация на проекти по програми на ЕС и други донорски институции;
  в/ Информационно обслужване на граждани и юридически лица;
  г/ Други дейности възложени от Община Троян, които кореспондират с основния предмет на дейност, но са със сравнително малък обем, както и всички други услуги и сделки, извършвани по търговски начин и незабранени от Търговския закон;
  2. Финансови условия и размер на участието на Общината като % от капитала
  а/ Община Троян е собственик на 100% от капитала на дружеството;
  б/ Капиталът на дружеството е в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева, разпределен в 50 /петдесет/ равни дяла, всеки дял от по 100 /сто/ лева, внесен към момента на регистрацията напълно в брой;
  в/ Общински съвет Троян решава на новоучреденото дружество да се предостави първоначален капитал в размер на 50 000 лева – 5 000 лв за уставен капитал и 45 000 лв за разходи по учредяване, заплати за първите 6 месеца от дейността, материална база и оборудване; Срок: 5 000 лв при регистрацията на дружеството, остатъкът от капитала – 10 дни след регистрацията на дружеството във фирмено отделение на Окръжен съд гр.Ловеч
  г/ Средствата се подсигуряват от бюджета на община Троян за 2010 г от параграф 97-00 „Резерв за непредвидени и неотложни разходи (0098)”;
  3. Управител на дружеството
  а/ Управител на дружеството се избира от временна комисия от ОбС Троян чрез конкурс по документи и се утвърждава от ОбС Троян след Решение на временната комисия; Срок – сесия на ОбС Троян на 29.04.2010
  б/ След утвърждаване от ОбС Троян, управителят се назначава от Кмета на Община Троян със заповед и договор за възлагане на управлението за срок от 3 (три) години. След изтичане на тригодишния срок договорът може да бъде подновен за още три години с изрично решение на ОбС Троян. Срок – 30.04.2010
  в/ Временна комисия за избор на управител на д-вото е от 5 общински съветника в състав:
  1. …………………………
  2. …………………………
  3. ………………………..
  4. ………………………..
  5. ……………………….
  Критериите за оценка при избор на управител на дружеството са в Приложение 1 към този Проект за Решение.
  Комисията взема решение също за:
  • Предложение за име на дружеството
  • На основание чл.141, ал.6 ТЗ – предложение за адвокат с пълномощия, да подпише от името на дружеството с управителя договор за възлагане управлението на същото;
  • Проект на Устав-Учредителен акт на дружеството
  • Проект на Заявление за вписване на дружеството до Окръжен съд гр.Ловеч, Фирмено отделение
  • Проект на Декларация по чл.141, ал.3 и чл142, ал1 и 2 от ТЗ
  Срок за доклад на Решение на комисията пред ОбС Троян – сесия на ОбС Троян на 29.04.2010 г.

  4. Регистрация на дружеството
  Дружеството се регистрира в Окръжен съд гр.Ловеч, Фирмено отделение; срок – м.май 2010 г.

  5. Община Троян предоставя безвъзмездно помещения от общинския сграден фонд за осъществяване дейността на дружеството. Срок – 30.04.2010

  Троян, 15.03. 2010

  За група “Партия Атака”: ………………………………
  /инж.Илиян Пеевски/

  Приложение 1
  /към Проект за решение за създаване на общинска фирма в община Троян – т.3; в/

  Критерии за оценка на кандидатите от временната комисия на ОбС Троян при избор на управител на общинска фирма „………………” ЕООД

  1. Образование:
  • Магистър – 10 т.
  • Бакалавър – 8 т.
  • За всяко допълнително образование Магистър или бакалавър – по 10 т, респ. 8 т.
  • За средно образование – 5 т.
  • За основно образование – 0 т.
  • За специализации – по 3 т. на специализация

  2. Владеене чужди езици
  • Един език на държава от ЕС – 10 т.
  • За всеки следващ език на държава от ЕС – 10 т.
  • За чужд език на държава извън ЕС – 5 т.

  3. Участие в изработване или участие в реализиране на извънбюджетни проекти
  • В наднационален мащаб – 20 т.
  • В национален мащаб – 15 т.
  • В местен мащаб – 10 т.

  4. Компютърна грамотност – 5 т.

  5. Бизнес-план /по класиране/
  • Първо място – 30 т.
  • Второ място – 25 т.
  • Трето място – 20 т.

  Троян, 15.03. 2010

  За група “Партия Атака”: ………………………………
  /инж.Илиян Пеевски/

 7. г-н StanevskiVS,
  по отношение втория ви въпрос – едва ли някой е наясно какво искаха и за какво претендираха визираните от вас Шошкова и Сираков, но единственото което стана ясно е, че тези общ.съветници хабер си нямат нито от програмите по еврофондовете, още по-малко са наясно какъв е редът и каква е „технологията“ от кандидатстването до реализирането на един такъв проект. Разбира се вдигнаха пушилката, стресираха гражданите, които също не са запознати с един такъв инвестиционен проект, с едничката цел да се покажат и реанимират в политическото пространство. Но когато си с ограничени познания и умствени способности, от едно такова тъпо политическо представление единственото което произлиза е – пълен гаф и простотия на показ. Не случайно третата персона /от троянското трио на Доньо Донев/ др. Генадий усети гафа и в днешния брой на газетката си Т21 се опитва да замаже простотията и гафа на Шошкова и Сираков като отново се нахвърля с обиди и манипулативни внушения срещу Атака и лидера и в Троян.
  Както се казва – нищо ново под слънцето.
  И както е казано – „глупостта има способността да постига каквото си поиска”, а от там и тригодишните „постижения“ на троянското трио /по Доньо Донев/.
  ИП

 8. Абе стига с тия 4 млн.лв.! Ловеч загуби 6 и пак си траят, ние само се плюем. И какво искате от Генадий? Ами момчето и то трябва хляб да яде…

 9. Ето! И Ловеч си имат проблеми! Това се разбира от стихотворението на поета им Петко Геопргиев:

  ТЕАТЪРА ДА СПАСИМ

  (глас в пустиня)

  Казвах ви аз, виках ви кански,

  помни ли някой,

  използвах намеци,

  правех алегории,

  подсказвах ви по американски,

  пЦувах каруцарски,

  твърдо бях против

  тези догми и фантасмагории.

  Предупреждавах:

  НЕ ПИПАЙТЕ ГРОБА!!

  Това не е на хубаво,

  това е прокоба!!

  И ето – на театъра Ловешки –

  като камък на шия –

  натегна лоша поличба,

  магия черна и дива –

  Вежди иска да го закрива.

  Абе, ало, какво сте забили

  туй театрално клепало,

  като на умряло.

  Я се стегнете,

  подписка люта пригответе,

  петиция проводете,

  и без туй вече е ваканция,

  така правят интелигентите,

  примерно, във Франция!!

  Ама казвах ви, братя!!

  И сега ви повтарям.

  Така хубаво си седяхме,

  пийвахме бира,

  мезенце ядяхме,

  във раздумка,

  в празни бъртвежи,

  злата си орис взаимно деляхме,

  стихчета и проза четяхме,

  донейде невежи…

  На кой мозък болен и неповратлив

  му хрумна

  тоз замисъл неразумен и див

  да разруши туй свято място,

  толкова хубаво, толкоз изящно,

  поради идеи някакви – ала-бала –

  да вземат да го направят камерна зала!!

  И ето сега – възмездие има,

  съдбата е неумолима!

  Затова много ви моля,

  този път да бъдем европейци,

  а не самодейци –

  един театър ни остана,

  тука, в полите на Балкана,

  те и него искат да вземат.

  Да имат да вземат!

  Нека не им го дадем!!

  Мисля, че така е редно –

  Да се опрем!!

  Да се бием до последно!!

  Пък каквото сабя покаже,

  тъй да се каже.

  Петко Георгиев, 29 юли 2010 г.

  Бележка на редактора: „Гроба“ – неофициално име на театралния клуб, бивш Клуб на дейците на културата, намиращ се в театъра, но после затворен и превърнат в камерна зала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.