С научна конференция ИПЖЗ отбелязва 100 -годишен юбилей

С научна конференция ИПЖЗ отбелязва 100 -годишен юбилейВ Института по планинско животновъдство и земеделие, който е гордост за нашия град, днес/27.май8 започна научната конференция с международно участие „Екологични проблеми на планинското земеделие“. С нея Институтът отбелязва 100 години, откакто в Троян е започнала научна дейност в областта на земеделието. Конференцията бе открита от кмета на общината Минко Акимов, гости бяха  председателят на ОбС Ангел Балев, чийто баща ст.н.с.Мичо Балев е един от ръководителите на научното звено в предходен период и с големи заслуги за развитието му. Областта бе представена от зам.-областния управител Сашо Данков. 30-те научни работници в ИПЖЗ посрещнаха гости партньори отблизо и далеч – от Китай, от Факултета по цветарство и дендрология в Будапеща, Унгария,  от Института по животновъдни науки в Белград, Сърбия,   от Македония, от Институт по аграрна икономика – Осло, Норвегия, от  Изследователската станция по земеделие в Гърция,  от Националния изследователски център по земеделие в Сапоро, Япония,  от Изследователския институт по земеделие в Турция и Изследователския институт по пасищни култури в Брашов, Румъния. На юбилейната конференция присъстват и ректорите на български висши учебни заведения –  Лесотехническия университет,  Аграрния университет в Пловдив,  Селскостопанската академия в София, Тракийския университет в Стара Загора,  български учени от различни области на аграрната наука, представители на различни институти от страната,свързани със земеделието.
Откривайки форума, кметът Акимов поздрави  Института с неговите 100 години в служба на планинското земеделие. Изрази увереност, че  провежданата днес конференция  по екологичните проблеми  е нещо изключително ценно за в бъдеще и тя ще даде своите плодове  в различните направления на научната и практическа дейност.
В своя доклад директорът на  ИПЖЗ проф. Марин Тодоров проследи историята на научното звено, което в 1910 е създадено като Държавен разсадник и постепенно се е развило до Институт с голям авторитет./последователно е бил преобразуван в  Опитно поле по сливовата култура / 1950г./, Опитна станция по сливовата култура /1953г/, Комплексна опитна станция по  планинско земеделие / 1960г./, до Институт по планинско животновъдство и земеделие /1978г./.Проф.Тодоров подчерта, че в тематичния план на Института са залегнали проблеми от областите животновъдство, фуражно производство, овощарство, икономиката на селското стопанство, опазване и съхранение на околната среда. Приоритет представляват теоретични разработки по генетика, селекция, репродукция и генетични биотехнологии. Основна цел е създаването на методологична база за приложни разработки при създаване на нови и подобрени растителни сортове и хибридни форми, породи и хибриди селскостопански животни, системи на земеделие, щадящи природата и за предотвратяване на ерозията, както и системи за производство на екологична и биологична растителна и животинска продукция при съхраняване уникалната природа на нашите планини.
В двата работни дни на конференцията ще бъдат  изслушани  близо 30 доклада от наши и чужди специалисти, ще бъдат  представени и  разгледани постери в  направление „Животновъдство“, „Фуражно производство“ и „Трайни насаждения“.
След доклада бяха изслушани около 30 поздравления за юбилея, като повечето бяха придружени не само от букети цветя, а и от подаръци. ИПЖЗ получи толкова картини, че спокойно може да направи своя галерия.
След това имаше водосвет на открито, чеверме, програма с изпълнения на троянски таланти, включително Ценко Дулев от читалището, който свири на кавал, гайда и окарина.
Научната работа в ИПЖЗ продължава и на 28.май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.