В област Ловеч изборният ден започна без затруднения и нарушения на обществения ред

Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Над 400 служители на ОД МВР-Ловеч и РД ПБЗН-Ловеч ще участват пряко в охраната на избирателните секции в областта. Охраната на помещенията за гласуване, изборните книжа и устройствата за гласуване стартира в събота и ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на материалите в РИК. Във всички избирателни секции са извършени предварителни проверки от екипи на полицията и пожарната,  с оглед гарантиране на сигурността на изборния процес. Напомняме, че в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи ще се намесват за възстановяване на реда, само когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
Продължават превантивните и оперативни мероприятия, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота. Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч, РУ-Троян, РУ-Тетевен и РУ-Луковит ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас и и на 02 април (неделя) ще работят от 08.30 до 19.00 часа.
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. От 28 март до момента са издадени общо 23 удостоверения. На денонощната телефонна линия 02/9011298, както и на e-mail: [email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.
Публикувано в Акценти, Луковит, Тетевен, Троян и региона, Угърчин с етикети , . Постоянна връзка.