Йоан Дисански – със злато от регионално състезание

След тригодишно прекъсване отново можем да участваме в пълноценни състезания, в истински турнири на майсторството и фантазията – и дългоочакваният старт бе увенчан със  златен медал.

Младите професионалисти от  паралелките от специалност „Организация на хотелиерството“ отново се включиха в традиционните състезания, организирани от МОН в партньорство  с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и Българската асоциация на професионалните готвачи.

Това беше Регионално състезание, което се организира след вътрешноучилищен кръг, когато се излъчи училищният отбор в състав Анна Казакова в раздела „Най-добър млад сервитьор-сомелиер“ и Йоан Дисански в раздела „Най-добър млад готвач“.

Нашият готвач, единадесетокласникът Йоан Дисански, е впечатлил журито с уникално меню. Представил е троянска разядка  от козе сирене с копривени крекери със свежо малиново кули и основно ястие в италиански стил, пиката от панирано свинско контрафиле с гарнитура от морковен флан с черни трюфели, шарена манджа и билкови картофи, полято със свеж сметанов сос с магданозено песто, пресен и стар чесън, лимон и каперси. Оригиналните рецепти и перфектното изпълнение донесоха на Йоан златен медал.

Представянето на Анна също беше отлично, но ще чакаме резултатите от останалите регионални турнири, за да разберем дали отива до национален кръг.

Състезанието се проведе в  Благоевград от 20 до 22 март, а участниците бяха от 15 училища от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Пазарджик, Ловеч, Монтана и Видин. Провеждат се още два областни кръга, покриващи останалата територия на страната, а до  националния финал ще се класират най-добрите 18 отбора (готвач и сервитьор) от всички регионални кръгове.

Училищният отбор беше подготвен от своите преподаватели – Иванка Църова и Милена Мартинова.

Успех на следващия, национален кръг!

Публикувано в Анна Казакова, Йоан Дисански с етикети . Постоянна връзка.