Втора среща по проект From Game to SТEM

От 25 до 30 април 2022г. Ния от 12б, Лаура от 11а и Пламена, Николай, Антон и Ванко от 10а, заедно с ученици от Сърбия, Турция и Полша, взеха участие във втората мобилност по проект по Програма „Еразъм+“  “From Game to SТEM”. Домакин на срещата беше испанското училище IES SANTÍSIMA TRINIDAD (BAEZA) в град Баеза, провинция Хаен.

Баеза е град, който стои на високо възвишение на около 4.8 км от десния бряг на Гуадалкивир. От него се разкрива невероятен изглед към пейзаж от маслинови горички в сърцето на региона Ла Лома, Югоизточна Испания. Баеза има 15 840 жители. Дом е и на невероятен ренесансов архитектурен обект – Катедралата „Успение Богородично“, която е част от списъка на обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО в Европа.

В Баеза е имало университет още в края на 16 век. Той е основан свещеника Родриго Лопес, роднина на папа Павел III. Тук испанският поет и драматург Антонио Мачадо е бил учител по френски език. Университетът е функционирал до 1824г. В неговата сграда днес се помещава училището IES SANTÍSIMA TRINIDAD (BAEZA). През 2019г. е отбелязана сто и петдесетата му годишнина. То притежава богат исторически архив. В училището се обучават около 700 ученици от 65 учители в три етапа: средно училище (12-16 години), гимназия (16-18 години) и два професионални курса. Училището е акредитирано като двуезичен център.

Темата на обучителното събитие в Баеза беше „Химията в продуктите от ежедневието“. Затова и логично на 25 април гости и домакини се отправиха на едно „вкусно“ пътешествие по следите на зехтина. То съчетаваше вълнуващ разказ за историята и традициите на маслините и маслиновото дърво с научна информация за производството на добър зехтин и неговото приложение в бита.

Azucena Marset Castro, PhD и учител по химия в IES SANTÍSIMA TRINIDAD (BAEZA), беше подготвила забавни работилници за учениците: техники за разделяне и пречистване на зехтин; определяне киселинността на зехтина и приготвяне на сапун от зехтин.

Посещението на местен кооператив показа пътя на зехтина от дървото до нашата трапеза. В The Olivar y Aceite Interpretation Center, център за интерпретация на зехтин в гр. Убеда, участниците в срещата участваха в дегустация на зехтин.

Дейностите, които домакините бяха подготвили, за да представят своята страна и нейното културно богатство, включваха посещение на Убеда, Гранада и Аламбра(Алхамбра).

Убеда е известен със своята архитектура. В стария град, на красивия площад Пласа Васкес де Молина, се издига църквата Ел Салвадор. Забележителният ѝ пищен олтар в бароков стил със скулптура на Христос е творение на Алонсо Беругете.

Гранада е главен град на едноименната провинция в автономната област Андалусия в Южна Испания. Дворецът Алхамбра е под закрилата на ЮНЕСКО и е един от най-посещаваните обекти в Гранада. Построен е от маврите в края на 9-ти век като малка крепост върху основите на по-стара римска крепост. След това е преустройван неколкократно, като най-голям блясък и разцвет бележи през 13-ти век при управлението на емир Мохамед бен Ал-Ахмар, по това време емир на Гранада от династията на Насридите. Алхамбра е пищен дворцов комплекс, който включва дворец, прилежащи сгради, градини и шадравани. Разположен е на високо плато в западната част на Гранада в подножието на заснежените хълмове на планината Сиера Невада.

Срещата в Испания беше чудесна възможност за учениците от нашето училище да се запознаят както с културата и традициите на страната – домакин, така и с методиката на преподаване, демонстрирана от учителите.

Екипът продължава своите дейности по създаване на дигитална игра на английски език, чрез която участниците ще проверят своите знания по природни науки.

Публикувано в Програма "Еразъм+" с етикети . Постоянна връзка.