Румен Овчаров: „Да” на референдума означава „не” на политиката на Бойко Борисов

След трите „Не” на Бойко Борисов въпросът за атомната централа в Белене и референдумът са политически. Това подчерта в понеделник пред троянци Румен Овчаров, който бе тук на среща, организирана от Общинския съвет на БСП. Двамата с нашия земляк  Евгени Узунов дойдоха от среща с обществеността в Тетевен. Румен Овчаров каза, че гласуването с „да” на референдума ще означава „не” на политиката на Бойко Борисов и че идеята за този референдум е била именно на ББ, но след посещението на Хилъри Клинтън в София той заел противоположна позиция.

Овчаров се спря накратко на 15-те важни въпроса около проекта „Белене”, които го проблематизират и са свързани с неистини. Цената на централата от около 4 млрд. през 2006 г. /първият реактор трябвало да заработи през т.г./ сега с инфлацията възлиза най-много на 5,130 млрд. Инвестицията ще се изплати за 12 години, цената на електроенергията е между 2,7 и 5,8 стотинки на киловатчас и е съпоставима с тази от Козлодуй.За да опровергае твърдението, че нямало нужда от нови мощности, Румен Овчаров приведе данни от американско изследване, според което в региона има енергиен дефицит.Възобновяемите енергийни източници няма да решат проблема, те са 10 пъти по-скъпи от атомните. Овчаров изтъкна още, че проектът не е корупционен – няма как да е такъв, щом е най-евтин, но същевременно е и най-добрият, Не е бил подписан при предишното правителство, тъй като не е имало разрешение от ЕС, то се получило в края на 2007 г., освен това проектът има да извърви определени стъпки, които изискват време.  Не е вярно и че няма инвеститор – на конкурса през 2008 г. се явили всички големи производители в бранша. На 28 януари инвеститорът има среща с Бойко Борисов – ден след референдума.

Съществува опасност България да се лиши от последния си високотехнологичен сектор, предупреди Румен Овчаров и напомни, че Белене ще осигури стотици работни места на висококвалифицирани специалисти, каквито България все още има.

Овчаров каза, че ако в референдума повечето хора кажат „да” на бъдещата централа, Народното събрание ще трябва да се произнесе. Ако обаче повече от половината отишли до урните кажат „не”, ще сложим като държава кръст на ядрената си енергетика и на по-добро развитие.

2 thoughts on “Румен Овчаров: „Да” на референдума означава „не” на политиката на Бойко Борисов”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.