В Орешак направиха „фестивал на боклука”

най-добре ние самите да се заемем с това. Не е необходимо да имаме задълбочени познания по екология , за да си изхвърляме боклука на отреденото за него място; да спираме водата, докато си мием зъбите; да изключваме зарядното на телефона, когато той не се зарежда. Опазването на природата зависи единствено от всички нас. Пазете я!” С това послание малчуганите от трети клас на Основно училище „Васил Левски” в Орешак, под ръководството на своята учителка и ръководител на клуб „Млад еколог” Атанаска Стоянова, на 28 април   направиха една нестандартна изложба във фоайето на читалище „Развитие” в селото.   В продължение на повече от месец учениците се подготвяха за нея, като в начинанието се включиха  деца  от  различни класове.  Сутринта  на 28 април  всички в приповдигнато настроение и облечени в дрехи, изработени от найлонови торби, потеглиха от училището към центъра на Орешак, където се  състоя  изложението.  Ето какво сподели ръководителката г-жа Стоянова:

Ключът за справяне с проблема е в простите решения. Малките попиват нашия пример, помнят, преповтарят и претворяват чутото, видяното, наученото. Целта  е  чрез похватите на изкуството децата да вникнат в смисъла на екологичната  идея за преработване на отпадъците. Учениците имат възможност да „ преработят” боклуците в изкуство.

Всяко подобно начинание се превръща в емоционално преживяване, което освен че разкрива способностите на детето, провокира фантазията му и творческите му заложби, но и изгражда екологичната му култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.