Изложба за Свети Георги и Тракийския конник в Троянския музей

Троянския музей

Музеят на занаятите в Троян в навечерието на Гергьовден ще поднесе на културтрегерите изложбата „Тракийският конник и Свети Георги“. Изложбата ще бъде открита на 5 май от 15 часа. Ще бъдат представени открити на територията на кастела Состра оброчни плочки от фонда на Музея, с изображение на тракийски конник. Троянската публика ще ги види за първи път. Представени са и няколко оброчни плочки от фонда на РИМ – Ловеч, които са от едно от най-големите светилища в България – това при Глава Панега, Ловешко. Специално място в изложбата, до тракийските плочки с образа на конника, ще е отредено и на иконата на Свети Георги, който е по-късният християнски образ на тракийския конник. Иконата е изографисана специално за изложбата от известния троянски иконописец Мирослав Вълев.
Образът на тракийския конник е представян върху множество четвъртити мраморни или варовикови оброчни плочки, открити на територията на България.
Тракийският конник е божество-херой, най-често наричан само Херос, Бог на лова, плодородието, живота и смъртта, без лично име. Конникът е изображение на божество, което в зависимост от локалните особености на съответното място, е представяно с различни имена и епитети. Отъждествяван е с образа на гръцките богове Аполон, Асклепий, Зевс, Дионис, Митра, Силван. Ето защо често в образа му присъстват техните атрибути. Конникът е млад мъж, яздещ кон, следван от прислужник, куче или лъв. Той държи копие, щит или жертвена паница, фиала /ниска чаша/. Пристъпва в ловна сцена или е стъпил върху олтар, жертвеник и др.
Нерядко образът на царя-конник /или бог-конник/ украсява апликации за конска амуниция /Летнишко съкровище, Луковитско съкровище и др./, както и съдове, пръстени и др. Изображение на конник – воин е изсечено и върху скалите на Мадарското плато, Шуменско.
Иконографията на образа претърпява развитие и преживява в християнското изкуство, в което като конници-воини се изобразяват светците Георги, Димитър и Мина.
В наши дни, в православния свят особено популярни са изображенията на Свети Георги Победоносец и Свети Димитър.
Ето защо и идеята на изложбата е да се представят изображенията на конника именно в навечерието на 6 май /Гергьовден/.
/материалът за изложбата е предоставен от Музея на занаятите/

 

Публикувано в КУЛТУРА с етикети , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.