Открива се изложба на големия художник Иван Филчев

Очаква се тази вечер от 17,30 проф.Иван Маразов да открие изложбата „Жени, жени“ на големия творец от нашия край Иван Филчев. Изложбата е в галерия „Серякова къща“, събитието е едно от най-значимите в културния календар на Троян. За тези, които знаят само като име художника Филчев – предварителната информация на галеристката Мариела Шошкова.
На 13-ти юли залите на галерия „Серякова къща“ ще посрещнат една изключително  значима изложба на известния художник, родом от с. Калейца, Иван Филчев. Тази година той трябваше да навърши 85 години, а точно на 12 юли 2011 г. се навърши една година от смъртта му.  През март Съюзът на българските художници направи изложба в негова памет, която бе представена в София на „Шипка“ 6.
Иван Филчев е от творческото поколение на 60-те. Живописец, който работи в областта на маслената живопис, акварела, мозайката и стенописа, с индивидуален артистичен почерк.
През 1961 г. получава голямата награда на СБХ за живопис за творбата си „Жена с плодове“ /днес в НХГ/. Това е доказателство за стойността на неговото творчество и акцентира върху неговото вдъхновение – Жената – постоянна тема в него.
Иван Филчев е роден 1926 г. в Калейца. Докато учи средното си образование, работи като грънчар в Троян. Завършва Художествената академия през 1957, специалност „Живопис“, при проф.Ненко Балкански.
От 1961 е член на СБХ. През 60-те години преподава в академията като асистент, а след това се прехвърля на свободна практика. Няколко години работи в Разград и тясно сътрудничи на групата на разградските художници.
Иван Филчев е познат и близък на много троянски художници, негова изложба е имало в галерия „Серякова къща“ малко след създаването й. Той е приятелувал и работил с Иван Варчев, Дочо Терзиев, Иван Йорданов и мн. др. Неговият син Илийчо Филчев изрази готовност да предостави около 60 творби за изложбата. Основният финансов ресурс за нея е осигурен от община Троян.
Изложбата ще бъде открита от известния български изкуствовед и културолог проф.Иван Маразов.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.