Юбилейна изложба на Димитър Казаков – Нерон в Орешак

Юбилейна изложба на Димитър Казаков – Нерон в ОрешакЮбилейна изложба, посветена на 80- годишнината от рождението на изтъкнатия български художник Димитър Казаков – Нерон ( 1933-1992), ще бъде открита днес, 25 юли 2013 г. от 18.00 часа в зала №3 на Националното изложение на занаятите и изкуствата в Орешак и ще остане до края на септември 2013г.
Организатори са Община Троян и Националното изложение. В изложбата ще бъдат показани общо 42 платна, 7 акварела, 14 графики и 3 картини, рисувани с масло. 18 от творбите са рисувани от автора на 5 юни 1990г. в Националното изложение, часове преди откриването на «Празници на изобразителните изкуства-Орешак 1990».
Димитър Казаков използва умело традицията на модернизма и неоекспресионизма, обогатявайки я с една интензивна чувствителност. Творбите му носят «кротост, омайваща нежност и хармония».
Изложбата носи поетичното име «Императора на четката», защото Димитър Казаков-Нерон е един от малкото български автори, чиито произведения са част от фондовете на съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, и в Императорската колекция, Токио.
Десетките изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто и Атина са още едно доказателство, че Нерон е един от най-великите български художници за всички времена –един творец от световна величина.
«Цялото ми сърце, мисъл и енергия са посветени на изкуството – живея и дишам чрез него» , казва Казаков в едно свое интервю – изповядвайки своето творческо и житейско кредо.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.