Паметна вечер за арх.Борис Боев във Врабево

Една личност с големи заслуги към родното Врабево бе почетена в живеещото активен културен живот село. Става дума за арх.Борис Боев, благодарение на чиято щедрост през 80-те години тук са направили 19 строителни обекта. Между тях са детската градина, крило на училището, стадионът, площадът, търговският комплекс.Мария Боржукова, близка на семейството, прочела слово за арх.Боев. Присъстващите в салона на читалището научили, че е роден през 1922 г. и е починал през 1987. Като участник в Отечествената война е награден с орден за храброст. Завършил архитектура, през 1963 г. е бил определен за българския представител в СИВ /Съвета за икономическа взаимопомощ на соцстраните/. В кариерата му след Москва е и постът зам.-председател на Държавния комитет за планиране. На срещата неговият син Пламен Боев прочел откъси от дневника му за войната като поручик на рота, и разказал лични спомени. В изказванията на присъстващите пролича голямото уважение и признателност към арх.Боев и неговата привързаност към родното място, сподели Цветана Качерилска, секретар на читалище „Христо Ботев“ във Врабево. Признателността на врабевени е изразена пряко – улицата с родния му дом носи  името на арх.Боев. Иван Пешаков, бивш кмет на голямото село, предложил да се направи и барелеф на родолюбеца, защото няма друг врабевенин с толкова големи заслуги към родното място според него. На срещата присъствали и представители на Клуба на запасните офицери и сержанти във Врабево, както и членове на клуб „Надежда“ към читалището.
 Накрая семейството на архитекта дало коктейл във фоайето на читалището в знак на признателност, че се почели паметта на техния баща и дядо. Преди това г-жа Качерилска прочела за финал своето стихотворение „Завръщане“.
Така във Врабево продължават традицията да припомнят за известните личности на Врабево чрез организирането на паметни вечери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.