Прокуратурата: Получихме сигнал от „Сиела Норма” за неправомерни действия на служители на МВР

Изискана е и информация от Централната избирателна комисия

В петък, 05.11.2021 г., в Софийската градска прокуратура в късните часове е входиран сигнал от „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване на предстоящите избори, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

В тази връзка дежурен прокурор незабавно е възложил проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“, която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия.

Прокурори са връчили писма на представители на ГД „Жандармерия“-МВР, охраняващи склад на „Карго Партнърс“, с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка.

Позицията на МВР 

„В подадения сигнал до Софийската градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с  въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада. Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество „Сиела Норма“, обясняват от МВР.

Коментарът на „Сиела Норма”

„Искаме да заявим, че сигналът за задържаните машини НЕ Е срещу служителите на реда, които са изпълнявали заповед.

В сигнала е описано, че на 04.11.2021 г. чрез електронна поща е получено писмо, подписано от председателя на Централната избирателна комисия – г-жа Камелия Нейкова и секретаря на Централната избирателна комисия – г-жа Севинч Солакова, което съдържа следното уведомление: „Специализираните устройства за машинно гласуване, които не са част от Договор № 38 от 19 октомври 2021 г. следва да се складират в обособен сектор от склада на „Карго Партнер“ ЕООД и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът може да бъде освободен. Следва да ни предоставите опис, съдържащ серийните номера на доставените СУЕМГ, които не са предмет на договора, както и да ни уведомите по колко СУЕМГ ще се използват за всяка от посочените от Вас дейности”.

С оглед на това, изпълнителният директор на „Сиела Норма” Веселин Тодоров сигнализира компетентните органи за запечатването на устройствата по нареждане на председателя и секретаря на Централната избирателна комисия, видно от писмо, копие от което е адресирано до Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” на МВР, в склада, определен в писмото от председателя и секретаря на Централната избирателна комисия, собственост на дружеството „Карго Партнер“ ЕООД, и достъпът до тях ми е отказан.

Наличието или отсъствието на данни за евентуално осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс в конкретния казус може да бъде надлежно установено единствено при съответното разследване в рамките на досъдебно производство и анализ на всички данни и обстоятелства по задържането на тези 228 бр. устройства”, заявяват от „Сиела Норма”.

Публикувано в ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.