Одобриха 32 маломерни и 10 слети паралелки в Троянско

Одобриха 32 маломерни и 10 слети паралелки в ТроянскоНа последното си редовно заседание Общинският съвет в Троян прие предложеното от кмета Акимов решение да бъдат одобрени и съответно дофинансирани над 30 маломерни и 10 слети паралелки в почти всички общински училища. От слетите паралелки 6 са и маломерни, а сред маломерните 6 са професионални, останалите – общообразователни. Най-голям е броятн а тези паралелки в селските училища, но има и в училищата в града, дори в най-високорейтинговите. Основната причина за всичко това е всеизвестна – намалява населението, респективно на децата и учениците. В първоначалното предложение бяха посочени 31 маломерни паралелки, но се оказа, че нов избор на ученик и съответно прехвърлянето му в друго учебно заведение е „оголило“ още една паралелка, чиято численост станала под нормативно определения минимум 18 ученици.
Необходимите средства за дофинансиране на функция „Образование“ за сметка на бюджета на общината до 31.12.2011 г. са в размер на 9693 лв. За 2012 г. средствата ще бъдат актуализирани съобразно определения от държавата единен разходен стандарт за 2012 година.
Част от училищата имат възможност да подсигурят необходимите средства за дофинансиране на маломерните си паралелки от собствени приходи или от преходния си остатък, което са декларирали писмено. Определените от тях собствени средства за дофинансиране до 31.12.2011 г. на учебната 2011/2012 година са общо над 5300 лв. За училището в борима парите ще дойдат от държавния бюджет, тъй като то е определено за средищно училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.