Кандидат-премиерът проф. Габровски прие мандата на ГЕРБ за съставяне на кабинет

„За мен е въпрос на чест да положа всички усилия България да има работещо правителство“, каза той

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС. 

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев, връчвайки папката на Габровски.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е съдов хирург, работещ в „Пирогов“.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“. В Клиниката по неврохирургия на болница „Пирогов“ е от 1997 година. През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема „Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика“. От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 година е „Доцент“ по неврохирургия. През 2010 година е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия

През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е избран за „Професор“ по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.