Николай Дренчев ще е водач на листата на ВЪЗРАЖДАНЕ в 11 МИР-Ловеч

Николай Георгиев Дренчев е български политик от партия Възраждане и бивш военен летец. Организационен секретар на партия Възраждане. Народен представител в XLVII народно събрание.
Николай Дренчев е роден на 30 септември 1968 г. в град Добрич, Народна република България. През 1973 г. се премества да живее в София. Основното образование завършва в 81–во училище, а средно в 118 средно училище „Акад. Людмил Стоянов“. В периода от 1986 до 1991 г. учи във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, където завършва със звание лейтенант и специалност „летец–пилот“.

Като офицер служи в 18–ти изтребителен авиационен полк в авиобаза Габровница. Пилотира МиГ-23 МЛД. През 1993 г. напуска армията.

От 1994 г. ръководи собствена фирма. Създава микропредприятие, което прераства до средно голямо предприятие за производство и монтаж на специфични метални конструкции. Твърди, че през 2009 г. е изнудван от ЧЕЗ да построи и да им подари подстанция на стойност 8 млн. лева. По негови думи това е причината да се запознае с Костадин Костадинов, който е известен тогава с непримиримата си борба против порочните практики на монополистите.

През 2012 г. се включва в създаването и учредяването на Национална мрежа на родителите (НМР) – правозащитна неправителствена организация в обществена полза, чието създаване е провокирано от опита на първото правителство на ГЕРБ да приеме „Закона за детето“, който според него е първия от специализираните „антидетски“ закони. Като заместник–председател на НМР участва в дебатите по Закона за детето, за образованието.
През 2014 г. става учредител на партия Възраждане. От първия конгрес на партията в гр. Плиска досега е неин организационен секретар.

На парламентарните избори в България през ноември 2021 г., като кандидат за народен представител е водач на листата на партия Възраждане за 23 МИР София. Избран е за народен представител от същият многомандателен избирателен район.

Публикувано в Акценти, Политика с етикети . Постоянна връзка.